Asgari ücrette zam pazarlığı yarın başlıyor

Asgari ücrette zam pazarlığı yarın başlıyor
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 2024’te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için işçi, patron ve hükümet temsilcileri yarın ilk kez bir araya geliyor.Asgari ücreti belirleme toplantıları, patronların kârlarını katladığı,...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 2024’te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için işçi, patron ve hükümet temsilcileri yarın ilk kez bir araya geliyor.

Asgari ücreti belirleme toplantıları, patronların kârlarını katladığı, sermayeye yeni teşvikleri içeren torba yasanın Meclise getirildiği, açlık sınırının 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırının ise 45 bin 686 TL olduğu bir dönemde yapılacak.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm emekçileri ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç, yarın resmi olarak başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, patron tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil edecek. Toplantıya TİSK adına Genel Sekreter Akansel Koç, Türk-İş adına Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar katılacak.

TİSK: Rekabet gücünü koruyucu seviyede olmalı

TİSK asgari ücretin “Dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu” bir seviyede olması gerektiği görüşünde. TİSK’in asgari ücret patron desteğinin artırılarak devam ettirilmesi konusundaki ısrarı da sürüyor.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.