ATEM Başkanı Hakan AKÇAM: Konutta rantı engellemek için vergi de artırılmalı

ATEM Başkanı Hakan AKÇAM: Konutta rantı engellemek için vergi de artırılmalı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci evini alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’inden fazla konut kredisi verilmesini yasakladı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, ikinci ev...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci evini alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’inden fazla konut kredisi verilmesini yasakladı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, ikinci ev alımında kredi kısıtlamasının yerinde bir karar olduğunu, krediden sonra ikinci ve daha fazla konut sahibi olmak isteyenler için verginin de artırılması gerektiğini açıkladı.

Emlak danışmanları olarak ikinci ev alımında kredi kısıtlaması yönünde yaptıkları çağrılarına kulak verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını bildiren ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Daha önceden 2 evi olana 3. evi aldığı zaman vergi getirilsin çağrısı yapmıştık. Şimdi vergi uygulamasının daha da artırılmasını bekliyoruz. Şayet bu çağrımız yerini bulursa bu şekilde konutta rant yapılması engellenmiş olabilir” dedi.

TIKLAYIN: İkinci evini alacaklar için BDDK’dan kritik karar!

BDDK kararına destek

ATEM Başkanı Hakan Akçam, yaptığı açıklamada daha sonra şöyle dedi:

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından konut kredileriyle ilgili kritik bir karar alındı. Karara göre ikinci konut alanlar için kredi tutarı düşürülüyor.

Ancak gayrimenkul üreticileri ve miras yoluyla kalan konutlar bu uygulamanın mutlaka dışında kalmalıdır. En azından belli bir müddet bu şekilde devam etmesi konuta ilgiyi biraz daha azaltılır.

Şu ana kadar bankalar 5.000.0000 TL’ye kadar konut kredilerinde eksper değerinin %90’ına kadar kredi veriyordu. BDKK açıklamasına göre bu %90’ın %75’i kısıtlanmış oldu.

Pazartesi gününden sonra ikinci evi almak isteyen vatandaşımız eksper bedelinin %22.5 oranında kredi kullanabilecek. İlk defa eve olmak isteyenler de herhangi bir değişiklik yok eski sistem devam ediyor.”