Avrupa’nın askeri harcamalar Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük artışı gösterdi

Avrupa’nın askeri harcamalar Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük artışı gösterdi
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü, dünya genelinde savaş harcamalarının arttığını açıkladı.Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) dünya genelinde askeri harcamaların 2022'de reel bazda...

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü, dünya genelinde savaş harcamalarının arttığını açıkladı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) dünya genelinde askeri harcamaların 2022'de reel bazda yüzde 3.7 artışla 2.24 trilyon dolara yükseldiğini açıkladı. Avrupa ülkelerinin harcamaları ise 30 yıl önce sona eren Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük artışı kaydetti.

SIPRI tarafından yayımlanan rapora göre, Avrupa'da askeri harcamalar geçen yıl yüzde 13 artarken bunun büyük bölümü Rusya ve Ukrayna'nın askeri bütçelerindeki yükselişten kaynaklandı.

Raporda, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'nın çoğu ülkesinde yükselen askeri harcamaların daha da artacağı belirtildi.

SIPRI  araştırmacılarından Diego Lopes da Silva, "Bunlara birçok hükümetin harcamaları artırmak üzere birkaç yıllık planlamaları da dahil. Bunun sonucu olarak Orta ve Batı Avrupa'da gelecek yıllarda askeri harcamaların artmasını bekleyebiliriz" dedi.

Enstitüye göre, 1949'a dayanan verilere bakılacak olursa Ukrayna'nın askeri harcamaları 2022'de yüzde 640 artarak kayıtlardaki en büyük yıllık artışı kaydederken, toplam harcamaya Batılı devletlerin gelen maddi yardımları ve silah yardımları dahil edilmedi.

SIPRI, Rusya'nın askeri harcamalarının ise yaklaşık yüzde 9.2 arttığını ancak verilerin "yetkili mali kurumların savaşın başlangıcından bu yana şeffaflığı azaltmasından dolayı yüksek düzeyde belirsizlik içerdiğini" belirtti.