Bakan Nebati: 15 Mayıs’ta faizler artmayacak, bu politikamızda herhangi bir değişiklik olmayacak

Bakan Nebati: 15 Mayıs’ta faizler artmayacak, bu politikamızda herhangi bir değişiklik olmayacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “15 Mayıs’ta faizler artmayacak, bu politikamızda herhangi bir değişiklik olmayacak. Türkiye ekonomi modeli oturdu” dedi.Haber Global’de açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, 14 Mayıs’taki...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “15 Mayıs’ta faizler artmayacak, bu politikamızda herhangi bir değişiklik olmayacak. Türkiye ekonomi modeli oturdu” dedi.

Haber Global’de açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, 14 Mayıs’taki seçimleri de işaret ederek Cumhur İttifakı’nın kazanması durumunda enflasyonun yaza doğru düşüşe geçeceğini söyledi. Bakan Nebati,  “Mayıs’ta enflasyonun yüzde 50'nin altına düştüğünü ve sonra daha da gerilere gittiğini göreceğiz” ifadesini kullandı.

Nebati’nin faiz politikalarına ilişkin açıklaması özetle şöyle:

“Faizleri arttırdıkları için ABD’de bankalar battı, gıda da aynı şekilde. Muhalefet Türkiye’de faiz arttıracaksa bedelinin ne olduğunu bize söylemek zorunda.

Politika faizinin artması demek bankaların maliyetlerinin artması demek. Bankaların maliyetlerinin artması demek kredi faizlerinin artması demek. Kredi faizlerinin artması demek işletme maliyetlerinin artması demek. İşletme maliyetlerinin artması demek enflasyona katkı demek. Dolayısıyla da eğer kredileri de kısarsanız tüketimi kısmak demek.  Tüketimi kısarsanız üretim azalır. Üretim azalırsa işsizlik artar. İşsizliğin arttığı bir sistemi, politikayı getirecek misiniz, getirmeyecek misiniz? Biz diyoruz ki 15 Mayıs’ta faizler artmayacak, bu politikamızda herhangi bir değişiklik olmayacak.

"TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ OTURDU"

Türkiye ekonomi modeli oturdu. Bu bir modellemedir, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da sahiplendiği bir modellemedir. Dolayısıyla da saç ayaklarından bir tanesi kur korumalı. En önemlisi ise politika faizlerinin düşürülmesi. Aşağı yönlü olması. Bu dünyaya bir meydan okumadır. Meydan okumalardan biri BM’de ‘Dünya 5’ten büyüktür’ demekti. İkinci meydan okuma biz sizin politikalarınızla değil sancılı bir geçiş olsa bile bu politikalarınızı terk ederek Türkiye’ye özgün, işsizliği arttıran değil tersine azaltan, üretimi arttıran bir politika uyguluyoruz. Bunu bir de dünyanın en zor döneminde uyguladık. Yani 2020 yılında 28 milyar dolarlık enerji ithalatında bulunuyorsunuz, 2021 yılında 56 milyar dolarlık bir ithalatta bulunuyorsunuz, geçen yıl 104 milyar dolarlık ithalatta bulunuyorsunuz. Bu dış ticaret ve cari açığınıza korkunç bir baskı yapıyor. Buna rağmen, savaş, salgına rağmen ve şimdi depreme rağmen bu politikalardan vazgeçmiyorsunuz, diyorsunuz ki ‘ben bu politikalarda iddialıyım. Bu politikaların sonucu iyi oluyor.’

"ENFLASYONDA YAZ AYLARINDAN İTİBAREN BİR DÜŞME OLUR"

Türkiye’de Kasım ve Aralık ayında işsizlik azaldı. 31,8 milyona çıkmış bir istihdamı yakalayan bir Türkiye bu modellemeden vazgeçebilir mi, vazgeçmez. Tek ayağımız kaldı o da enflasyon. Enflasyon da belli bir süreye yayılarak aşağı doğru gittiğini hep beraber görüyoruz. Özellikle de yaz aylarından itibaren bir düşme olur. Ve mutlak surette 15 Mayıs itibariyle de bütüncül, eksiklik ve aksaklık varsa bunların da giderildiği uzun vadeli öngörülebilirliğin arttığı bir politika setiyle çok kısa sürede bu model dünyaya örneklik yapabilecek bir dönüşüm gerçekleştireceğine inanıyorum.”