Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz

Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamının ardından "Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon Temmuz’da yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti" diyen Hazine...

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamının ardından "Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon Temmuz’da yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyececeklerini söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek şöyle dedi:

"Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon Temmuz’da yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti. Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak. Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz. Politikalarımızın temel amacı orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmektir."

Ne olmuştu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon 9.49 yıllık enflasyon ise 47.83 oldu. Böylelikle enflasyonda yıllık bazda sekiz aydır devam eden düşüş serisi temmuz ayı itibariyle son bulurken aylık enflasyon da 1.5 yılın zirvesine çıktı. Buna göre temmuzda aylık enflasyon yüzde 9.49, yıllık enflasyon yüzde 47.83 oldu.

ENAG: Aylık enflasyon çift hanelerde

Öte yandan akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, temmuzda aylık enflasyon yüzde 13.18, yıllık enflasyon ise yüzde 122.88 olarak hesaplandı.  Böylece temmuz ayında aylık enflasyonda çift haneler görüldü.

2023 yılı, Ocak-Temmuz dönemi enflasyon oranı ise yüzde 69.21 oldu.