Bakan Şimşek: Mali disiplinde kararlılık bütçe sonuçlarında etkisini gösterdi

Bakan Şimşek: Mali disiplinde kararlılık bütçe sonuçlarında etkisini gösterdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplinde kararlılığın 2023 yılına ilişkin bütçe sonuçlarında etkisini gösterdiğini vurguladı.Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen değerlendirmeye göre Bakan Şimşek,...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplinde kararlılığın 2023 yılına ilişkin bütçe sonuçlarında etkisini gösterdiğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen değerlendirmeye göre Bakan Şimşek, 2023'te deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin de altında olduğunu belirtti ve "Bütçe sonuçları, program hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve mali disiplinin yeniden tesisine yönelik kararlılığımızı göstermektedir." diye konuştu.

Foreks Haber'in aktardığına göre Şimşek, 2023 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşme sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, bütçe açığının Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerinin yaklaşık 258 milyar lira altında, 1 trilyon 375 milyar lira olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Bütçe açığının milli gelire oranı ise, yüzde 6,4 olan OVP öngörülerinin 1 puan altında yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleşti. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda ise bu oran yüzde 1,7 seviyesinde." dedi.

Bütçe açığındaki bu olumlu görünümde, öngörülenden daha yüksek gelir tahsilatının etkili olduğunu kaydeden Şimşek, "Gelir performansındaki bu artışta ise yurt genelinde gerçekleştirilen etkili vergi denetimleri, kayıt dışı ekonomiyle güçlü mücadele ve tahsilatı hızlandırma çalışmaları belirleyici olmuştur." dedi.

Önümüzdeki yıllara ilave yük oluşturmayan bir anlayış benimsendi

Bakan Şimşek, ürütülen çalışmalara ilişkin bilgi vererek, borçlularla birebir irtibata geçildiğini ve borçlarını ödemeleri için gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını anlatan Şimşek, tek seferde ödeme yapamayacak durumda olan borçlulara taksitlendirme yoluyla yardımcı olunduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, "Ödeme eğiliminde olmayan borçlular hakkında ise gerekli icra işlemleri yapılmıştır. Gider tarafına bakıldığında, depreme yönelik ihtiyaçlar için daha fazla kaynak aktarılmasına rağmen OVP ile uyumlu bir görünüm sergilenmiştir. Deprem hariç harcamalarda ise mali disiplin hedefiyle uyumlu, öncelikli ihtiyaçların karşılandığı ve önümüzdeki yıllara herhangi bir ilave yük oluşturmayan bir anlayış benimsendi." diye konuştu.

Şimşek, depreme yönelik ihtiyaçlar için 762 milyar liralık harcama öngörülmüşken yıl sonu harcama tutarının 950 milyar lira seviyesine ulaştığını ifade etti ve "Deprem harcamalarının milli gelire oranı ise yüzde 3,7'dir. Geçici nitelikte olan bu harcamaları hariç tuttuğumuzda ise bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin de altındadır. Bütçe sonuçları da program hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve mali disiplinin yeniden tesisine yönelik kararlılığımızı göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.