Bankalar için düşük faizli tahvil alarmı

Bankalar için düşük faizli tahvil alarmı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, bankacılık sektörü için sosyal medya hesabından önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Kara, iktidarın...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, bankacılık sektörü için sosyal medya hesabından önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Kara, iktidarın düşük faiz politikası uygulamaya başladığından beri bankaları zorunlu tuttuğu düzenlemeler sonrasında oluşan düşük faizli tahvil portföyünün getirdiği finansal riskin azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, Merkez Bankası'nın regülasyonlarıyla elinde düşük faizli tahvil tutmak zorunda bırakılan bankaların, olası faiz artışlarından nasıl etkileneceğini hesapladı. Buna göre faizlerin yükselmesiyle bankaların toplam sermaye yeterlilik rasyolarının 5 puan kadar azalarak hedef sınır olan yüzde 12'ye gerileyebilir. Prof. Dr. Kara, hesaplamayla ilgili şu görüşünü paylaştı:

"Yaptığımız bu kaba analiz, varlık fiyatlarında sert bir düzeltme olması durumunda oluşacak finansal riskin azımsanamayacak düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde sadece merkez bankasının değil Hazine ve BDDK’nin da tamamlayıcı politikaları büyük önem taşıyor."

Prof. Dr. Kara, faiz artırımlarından etkilenecek tutarın 401 milyar TL olduğunu, mevcut ortalama getiriler bilinmediği için yüzde 15 olarak hesapladığının notunu düştü.