Besiciler alarm veriyor

Besiciler alarm veriyor
Maliyetler kurtarmadığı için ineklerin yüzde 90'ının kesime gönderildiğini belirten besiciler; saman, mazot, enerji fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı zarar ettiklerini dile getirdi. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler...

Maliyetler kurtarmadığı için ineklerin yüzde 90'ının kesime gönderildiğini belirten besiciler; saman, mazot, enerji fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı zarar ettiklerini dile getirdi. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Niğdeli besiciler, yaşadığı sorunları CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile paylaştı.

Uzun yıllar süt inekçiliği yaptığını söyleyen Feridun Yel, geçen yıla göre maliyetlerin çok arttığını belirterek, "Geçen yıl 160-170 lira olan yemin torbası bugün 380-400 liraya çıktı. Geçen sene üç kova yem veriyorduk, bu yıl bir kovaya düşürdük. Geçen sene 200 litre süt alıyorduk, bu sene 100 litre süt alıyoruz. Maliyetler yüksek ama süt para etmiyor. Her şeye zam gelirken süt fiyatları yerinde saydı" diye konuştu.

ZORUNLU OLARAK KESİME
Geçen yıl ahırında 50 büyükbaş hayvan varken bu sene hayvan sayısını 12'ye düşürdüğünü söyleyen Yel, "Hayvanlarımızı, zarar ettiğimiz için zorunlu kestiriyoruz. Samanın maliyeti yüksek. Mazot geçen yıl 15 liraydı, bu yıl 32 liraya kadar çıktı. Sütün litresi geçen yıl 6-6,5 lira idi, bu sene 7 lira. Süte zam yok ancak peynir 40 liraydı, şu an 150 lira oldu" dedi.

Karkas et fiyatlarında dana etinin kilosunun 92 lira, inek etinin ise 80 lira olduğunu söyleyen besici, "Kesime göndersek de kurtarmıyor. 40 bin liraya kestirsek yine zarar etmiş oluyoruz. Elektrik gideri aylık 2 bin lira idi, bu sene 10 bin lira oldu" diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer ise Ulusal Süt Konseyi'nin tavsiye fiyatı açıkladığına değinerek, "Bu konseyin aldığı tavsiye kararı, ne yazık ki süt üreticisini düşünen bir karar değil. Bu sistem böyle giderse ahırda hayvan kalmayacak" diye konuştu.