Bir zıpladı bir düştü kimse anlayamadı

Bir zıpladı bir düştü  kimse anlayamadı
AKP iktidarı TÜİK’in ‘düşük’ bulunan verilerini bile yüksek bulduğu için TÜİK son dönemde çok sık yönetici değiştiren bir kamu kurumu oldu. Bu değişikliklerin hemen hepsi enflasyona ayar verme, aşağı çekme operasyonu...

AKP iktidarı TÜİK’in ‘düşük’ bulunan verilerini bile yüksek bulduğu için TÜİK son dönemde çok sık yönetici değiştiren bir kamu kurumu oldu. Bu değişikliklerin hemen hepsi enflasyona ayar verme, aşağı çekme operasyonu olarak değerlendirildi. Önceki gün AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı atamayla TÜİK’te enflasyonu hesaplayan birimin başındaki isim bir kez daha değiştirildi.

VERİLERDEN VERİ BEĞEN

TÜİK son resmi verileri TÜFE yüzde 80,21 ÜFE yüzde 143,75 olarak açıkladı. ENAG ise TÜFE’yi yüzde 181,37 olarak hesapladı. TÜİK’in verilerine Türkiye’de yaşayanların büyük çoğunluğu inanmıyor ama yüksek bulunan ENAG’ın açıkladığı oranın da düşük olduğunu söyleyenler hiç de az değil artık. DİSK-AR gıda enflasyonunun yüzde 140’a dayandığını duyurmuştu.

3 YILDA 5 BAŞKAN DEĞİŞTİRİLDİ

TÜİK Başkanlığı koltuğunda 18 Nisan 2019 ile 22 Mayıs 2020 tarihleri arasında Yinal Yağan, 22 Mayıs 2020 ile 15 Şubat 2021 tarihleri arasında, Muhammed Cahit Şirin, 15 Şubat 2021 ile 2 Mart 2021 tarihleri arasında Ahmet Kürşad Dosdoğru, 2 Mart 2021 ile 29 Ocak 2022 tarihleri arasında Sait Erdal Dinçer görev almıştı. Şu an kurumun başında, kurum dışından atanan Erhan Çetinkaya bulunuyor.

Son olarak, 20 Mayıs 2022 tarihinde enflasyon hesaplamasının yapıldığı Fiyat İstatistikleri Dairesi’nin başkanlığına atanan Dr. Furkan Metin, önceki gün duyurulan kararla başkan yardımcılığına atandı. Metin’in yerine Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı olarak yeni bir isim atanıp atanmayacağı netleşmedi.

Daha önce Fiyat İstatistikleri Daire Başkanlığı, TÜİK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Demir’e bağlıydı. 29 Ocak 2022 tarihinde Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in yerine TÜİK Başkanlığı’na Erhan Çetinkaya atanırken, Demir de TÜİK Başkan Yardımcısı olarak kurum dışından atanmıştı. Demir’in başkan yardımcılığı görevi sürüyor.

ENFLASYON İSTİFALARI

Uzun yıllardır Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı olarak görev yapan Cem Baş, “sağlık sorunlarını” gerekçe göstererek 2022 yılı Mayıs ayında istifa etmişti

Konuya yakın kaynaklar, TÜİK’te enflasyon hesaplamasını yapan yönetici ve teknik kadronun büyük oranda değiştiğini, kurumun hafızasının büyük oranda silindiğini öne sürüyor.

TÜİK'te tüketici fiyatlar endeksini hesaplayan birimin başındaki isim olan Mustafa Teke de mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının hemen öncesinde istifa etmişti.

Furkan Metin’in göreve gelmesinin hemen ardından TÜİK’in madde sepeti ve ortalama madde fiyatlarının yayınını durdurması, enflasyon hesaplamasıyla ilgili soru işaretlerini artırmıştı.