CEFIS endeksi: Türkiye'de gıda fiyatlarındaki 1 aylık artış yüzde 25

CEFIS endeksi: Türkiye'de gıda fiyatlarındaki 1 aylık artış yüzde 25
Ekonomist İris Cibre, Bilgi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren CEFIS'in gıda fiyat endeksini sosyal medyadan paylaşarak Türkiye'de gıda fiyatlarındaki son 1 aylık artışı ortaya koydu.İnternet ortamında 5 zincir perakendeciden...

Ekonomist İris Cibre, Bilgi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren CEFIS'in gıda fiyat endeksini sosyal medyadan paylaşarak Türkiye'de gıda fiyatlarındaki son 1 aylık artışı ortaya koydu.

İnternet ortamında 5 zincir perakendeciden aldığı fiyatları, TÜİK metodolojisine uygun olarak yayımlayan CEFIS verilerine göre Türkiye'deki gıda fiyatlarında artış oranı 19 Haziran-23 Temmuz arasında yüzde 25 olarak kaydedildi. TÜİK'in açıkladığı haziran ayına ilişkin son gıda enflasyonu verisi ise yıllık bazda yüzde 53,92 olarak ilan edildi.

Cibre söz konusu duruma "Sadece 1 aylık gıda fiyat artışı Bu korkunç bir şey, hiç bir dar veya orta gelirli bu artışa dayanamaz Tüm maaş artışları 1.5 ayda eridi, tamamı..." yorumunu yaptı.

CEFIS Nedir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde bulunan CEFİS, Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (Center for Financial Studies (CEFIS)) iktisat ve finans konuları üzerinde akademik araştırmalar yayımlıyor. CEFIS'in araştırma konuları arasında varlık fiyatlama, sayısal finans, kurumsal finans, yatırım ve risk yönetimi, uluslararası finans, davranışsal finans ve iktisat, piyasa mikroyapısı, makroekonomi yer alıyor.

CEFIS gıda fiyat endeksini ise 2018'den beri İnternet ortamında 5 zincir perakendeciden günlük olarak elde ettiği fiyatlarla oluşturarak, TÜİK metodolojisine göre hesaplıyor.