Dar gelirlinin tek dayanağı da yıkılıyor, nakit avansta faiz arttı

Dar gelirlinin tek dayanağı da yıkılıyor, nakit avansta faiz arttı
Yüksek enflasyon ortamında geçinmeye çalışan vatandaşa bir darbe de kredi kartı nakit kullanımlarından geldi. Birçok dar gelirlinin son yıllarda daha uygun faizli olması nedeniyle geçiminde büyük rol oynayan nakit avansın faizleri...

Yüksek enflasyon ortamında geçinmeye çalışan vatandaşa bir darbe de kredi kartı nakit kullanımlarından geldi. Birçok dar gelirlinin son yıllarda daha uygun faizli olması nedeniyle geçiminde büyük rol oynayan nakit avansın faizleri yükseldi. Alınan kararla artık borçlanmak çok daha maliyetli hale gelecek.

Parasal sıkılaşma kapsamında Merkez Bankası'nın attığı adımlara bir yenisi daha eklendi. TCMB, yeni dönemde Hafize Gaye Erkan Başkanlığı'ndaki ilk iki toplantıda faizi toplamda 900 baz puan artışla yüzde 17,5'e çekti. TCMB kararı sonrası faizlerdeki artış kredi kartı nakit kullanımlarına da yansıdı. Kredi kartı nakit çekim azami faiz oranlarında değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre yüzde 1,91 olan nakit çekim faiz oranı, artık yüzde 2,89 olarak uygulanacak.

TIKLAYIN- Kredi kartı faiz oranlarına zam!

Dar gelirlinin geçim kapısı

Son 2 yılda uygulanan düşük faiz politikası nedeniyle TL'de büyük değer kaybı yaşanırken, bu durum enflasyonu zıplatmıştı. Yüksek enflasyon ortamında TL'den kaçan dar gelirli, çareyi TL borçlanarak harcama yapmakta bulmuştu.

Yeni dönemde başlatılan parasal sıkılaşmanın henüz enflasyonu düşürücü yönde etkisi olmadı. Ancak alınan bu son karar vatandaşların borçlanma maliyetini yükselterek, harcamalarını kısmasına neden olacak. Türkiye'de özellikle dar gelirlilerin günlük geçimini sağlamak ve harcamaları için gerekli olan nakte ulaşmak adına kredi kartından nakit avans kullanıyor.

Seçim öncesi kilitlenen nakit avansa büyük tepki gelmişti

Seçimlerden önce belirsizlik ortamı sebebiyle ucuz faizli kredi alan vatandaşların dolar, altın gibi varlıklara yönelmesinin önüne geçilmesi adına Merkez Bankası bankalara belirli bir limit üzerinde kullandırılan nakit avanslara karşılık zorunlu menkul kıymet tesisi getirme kararı aldı.

Alınan bu karar bankaların nakit avans vermemesine yol açınca, geçimini kredi kartıyla sağlayan vatandaştan büyük tepkiler gelmişti. Merkez Bankası ise aldığı bu karardan aynı hafta içinde vazgeçmişti.