DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik artıyor

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik artıyor
DİSK-AR, TÜİK’in aksine işsizliğin 3 milyon 424 bin değil 8 milyon 353 bin olduğunu açıkladı.Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Araştırma Merkezi (DİSK-AR), her ay TÜİK’le aynı gün açıkladığı...

DİSK-AR, TÜİK’in aksine işsizliğin 3 milyon 424 bin değil 8 milyon 353 bin olduğunu açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Araştırma Merkezi (DİSK-AR), her ay TÜİK’le aynı gün açıkladığı DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu yayımladı.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Ocak 2023’te 8 milyon 353 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre Ocak 2020’de yüzde 13 olan işsizlik Ocak 2023’te yüzde 9,7 olarak gerçekleşti. Ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 21,4’ten yüzde 21,9’a yükseldi.

“Öte yandan işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor” ifadelerinin yer aldığı raporda İŞKUR verilerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanabilenlerin 460 bin kişi olduğu belirtildi. Bu sonuca göre resmi işsizlerin sadece yüzde 13,52i işsizlik sigortası alabildi.

TIKLAYIN- İşsizlik yeniden çift haneye çıktı

DİSK-AR’a göre işsizliğe ilişkin veriler şu şekilde:

• Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 353 bin!

• Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 21,9!

• Geniş tanımlı işsizlik salgın öncesine göre yüksek seyrediyor.

• Resmi işsizlerin yüzde 87’si işsizlik ödeneği alamıyor!

• Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29,8!