Dolar-faiz cephesinde dalgalar durulmuyor

Dolar-faiz cephesinde dalgalar durulmuyor
Merkez Bankası’nın politika faizinden 2 puan indirmesinin ardından, kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ticari kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirim yaptı....

Merkez Bankası’nın politika faizinden 2 puan indirmesinin ardından, kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ticari kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirim yaptı. Oran değişikliği ile konutta 1 milyon liranın altındaki kredi için faiz yüzde 1,29’a indi.

Bu ortak açıklama yapılmadan önce bankacılık adına ilginç bir gelişme yaşandı. Kamu bankalarının faiz indireceği, önceki gün haberlere yansımıştı. Halkbank dün “200 baz puan faiz indirileceği haberi”ni yalanladı. Bu yalanlamadan kısa süre sonra Halkbank’ın da imzası olan ortak açıklamayla kamu bankaları faiz indirimini duyurdu. Bu gelişme, Halkbank yönetiminin faiz indiriminden haberi olmadığını düşündürttü.

Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ticari kredilerdeki faiz indirimi kararını ortak açıklamayla duyurdu. 22 Ekim’den itibaren geçerli kurumsal kredi faizi oranlarından yapılan indirimle ilgili açıklama şöyle:

“22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapılmıştır. Konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlanacaktır.
Bankalarımız, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya, müşterilerimizin ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir.”

Kamuda 1 milyon altı, 120 ay vadeli konut kredi faizi yüzde 1,38 seviyelerindeydi. Yeni faiz oranına göre 10 yıllık 1 milyon TL kredi çekildiğinde, aylık 16 bin lira kredi taksiti ödenecek. Finans çevrelerinde özel bankalara da faiz indirimi için Ankara’dan telefonlar açıldığı yönünde duyumlar olduğu konuşuldu.