Dünya Bankası'na Nobel ödüllü başekonomist: Michael Kremer 1 Ekim'de göreve başlayacak
Dünya Bankası, Başekonomist ve Kalkınma Ekonomisi Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevine Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Michael Kremer'i atadı. Küresel yoksullukla mücadelede deneysel çalışmalarıyla tanınan Kremer, 1 Ekim'de göreve başlayacak.
GAZETE PENCERE - Dünya Bankası, Nobel ödüllü ekonomist Michael Kremer'in bankaya başekonomistlik olarak atandığını duyurdu. Kremer, 1 Ekim 2026 itibarıyla Dünya Bankası Grubu başekonomisti ve Kalkınma Ekonomisi Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak.
YOKSULLUK ÇALIŞMALARI NOBELİ GETİRDİ
Halen Chicago Üniversitesi Kalkınma İnovasyon Laboratuvarı Direktörü olan Profesör Michael Kremer, 2019 yılında Abhijit Banerjee ve Esther Duflo ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü.
Üç ekonomist ödülü, küresel yoksulluğun azaltılmasına yönelik deneysel yaklaşımları nedeniyle kazandı.
Harvard Üniversitesi'nden ekonomi doktorası bulunan Kremer'in çalışmaları ekonomik büyüme, teknolojik değişim ve kalkınma ekonomisi üzerine yoğunlaşıyor. Araştırmalarında randomize kontrollü deneylerden yararlanan Kremer, özellikle gelişmekte olan ülkelerde eğitim, sağlık, su, finans ve tarım alanlarındaki uygulamalara odaklanıyor.
AŞI PROGAMLARI 60 ÜLKEYE ULAŞTI
Kremer, ekonomist Rachel Glennerster ile birlikte aşı geliştirilmesini ve dağıtımını teşvik etmeyi amaçlayan "Önceden Pazar Taahhütleri" modelinin kullanılmasını önerdi.
Bu yaklaşım kapsamında Gavi ve Dünya Bankası Grubu ile pnömokok aşısı için 1,5 milyar dolarlık programın başlatılmasına katkı sağladı. Program kapsamında satın alınan aşılar 60 gelişmekte olan ülkeye ulaştı. Kremer'in parazitlerle mücadele konusundaki araştırmaları da Afrika ve Güney Asya'daki programlara katkı sağladı. 2014'ten bu yana çocuklara 2 milyar parazit giderme tedavisi uygulandı.
200 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ULAŞAN İNOVASYONLAR
Kremer ayrıca küçük çiftçilerin üretkenlik ve gelirlerini artırmak amacıyla dijital teknolojilerden yararlanan Precision Development'ı kurdu.
USAID bünyesindeki Development Innovation Ventures'ın kuruluşuna da katkıda bulunan Kremer'in çalışmalarının desteklediği program, 300'den fazla inovasyona yatırım yaparak 200 milyondan fazla kişiye ulaştı.
MacArthur Bursu sahibi Kremer, ABD Ulusal Bilimler Akademisi ile Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyeliğini de sürdürüyor.
Kaynak:Haber Merkezi