Düşmandı kurtarıcı oldu

Düşmandı kurtarıcı oldu
Uluslararası ve bölgesel sorunlarda birbirlerini, “Düşman” olarak tanımlayacak kadar aralarındaki ipleri geren Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği, karşılıklı normalleşme adımlarını dün önemli bir ziyaret ile somutlaştırdılar.Birleşik...

Uluslararası ve bölgesel sorunlarda birbirlerini, “Düşman” olarak tanımlayacak kadar aralarındaki ipleri geren Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği, karşılıklı normalleşme adımlarını dün önemli bir ziyaret ile somutlaştırdılar.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) fiili lideri Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. En son Şubat 2012’de yüz yüze görüşen iki lider, 9 yıl sonra ilk kez yüz yüze temasta bulundu.

TOP ATIŞI EŞLİĞİNDE KARŞILANDI
Konuk Veliaht Prens bin Zayid’in bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı’nın önündeki caddede karşılayan süvariler, protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bin Zayid’i, Cumhurbaşkanlığı’nın ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve bin Zayid’in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Bin Zayid, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Heyetlerini birbirine takdim eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bin Zayid, merdivenlerde Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bin Zayid, heyetler arası görüşmenin ardından anlaşmaların imza törenine katıldı. Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan onuruna yemek verdi.

DÜŞMANLIKTAN KURTARICILIĞA TERFİ ETTİ

BAE Veliaht Prensi, Türkiye’nin döviz kurlarındaki sert dalgalanmalarla son yılların en büyük ekonomik krizinin yaşandığı dönemde yaptığı ziyaret iktidar açısından büyük önem taşıyor. Bir dönem düşman olarak görülen BAE’nin Türkiye’ye yapmayı planladığı yatırımlarla ilgili 10 milyar dolarlık fon ayırdığı açıklamaları, kriz karşısında zor günler yaşayan iktidar için kurtarıcı oldu.

9 ANLAŞMA İMZALANDI
Veliat Prensin ziyareti kapsamında dün Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında doğrudan yatırımları içeren anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında imzalanan anlaşma, Türkiye’de 3 GW’a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye’ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında da işbirliği için mutabakat zaptına imza atıldı. Anlaşmayı Türkiye adına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı.
İmza töreni açıklama yapılmadan sona erdi.

10 MİLYAR DOLARLIK FON
Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’ye yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırdığını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aralık ayında BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye bir ziyarette bulunacağını açıkladı.