Ekonomim yazarı Aktaş: İkinci yarı enflasyon tahmininde rekor

Ekonomim yazarı Aktaş: İkinci yarı enflasyon tahmininde rekor
Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu için tahmin edilen yüzde 58'lik enflasyonun, yılın ikinci yarısı için yüzde 32'lik artışa işaret ettiğine...

Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu için tahmin edilen yüzde 58'lik enflasyonun, yılın ikinci yarısı için yüzde 32'lik artışa işaret ettiğine ve bunun da rekor bir seviye olduğunu yazdı.

Aktaş köşesinde "İkinci yarı enflasyon tahmininde rekor: Yüzde 32" başlıklı yazısında şöyle dedi:

"Yılın ilk yarısındaki TÜFE artışı yaklaşık yüzde 20 (yüzde 19.77) oldu. Şu durumda yılın yüzde 58’de kapatılacağı tahmini, ikinci altı aydaki enflasyonun yüzde 32 (31.92) düzeyinde varsayıldığı anlamına geliyor. 

Peki ikinci altı aydaki yüzde 32 yüksek mi, normal bir oran mı, bir de buna bakalım.

TÜİK’in 2003’ten bu yana hesapladığı TÜFE serisinde daha önce ikinci altı ay artışında yüzde 30 sınırı hiç aşılmamış. En yüksek artış yüzde 25.5 ile 2021 yılında görülmüş. Hani şu aylık bazda yüzde 14’e yakın artışla rekor kırılan Aralık 2021 vardı ya, o dönemde işte... Geçen yılın ikinci yarısındaki TÜFE artışı ise yüzde 15.4 olmuş. 

Yani bu yılın ikinci yarısı için varsayılan yüzde 32 çok yüksek oran."

Yazının tamamı için tıklayın