Ekonomist Kerim Rota, Merkez Bankası’nın yeni KKM kararını değerlendirdi

Ekonomist Kerim Rota, Merkez Bankası’nın yeni KKM kararını değerlendirdi
Yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Düzenlemeye göre vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçiremeyen bankalar...

Yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Düzenlemeye göre vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçiremeyen bankalar düşük faizli devlet tahvili alacak. Yeni alınan kararla KKM’ye talep azalırken mevduat faizinin de artmasını sağlanacak.

Söz konusu kararı Ekonomist Kerim Rota Merkez Bankasının bu kararını değerlendirdi.

Rota'nın açıklamaları şöyle:

"1.5 yıl boyunca tasarrufları başka ülkenin paralarına endeskleyen bir ürünü gözümüzün içine baka baka "Liralaşma" diye satmaya çalıştılar. Bu kanaldan TCMB'ye gelen dövizden çok daha fazlasını seçim uğruna geri sattılar. Buna yatırım yapan bireyler ve şirketlere vergi muafiyeti sağladılar. KKM'ye Hazine ve TCMB'den şimdiye dek tahminen 700 Milyar TL üzerinde nakit aktarım yaptılar. Bunun yardımıyla ömrü uzatılan ölçüsüz negatif reel faiz nedeniyle dünyanın en yüksek 5.enflasyonuna maruz kaldık. Enflasyonun çok altında faizlerle verilen kredilere ulaşabilenlere vahşi bir servet aktarımı yapıldı. Yine bu nedenle son dönemde dünyada konut ve kira fiyatları reel olarak en çok artan ülke haline geldik. Muhtemelen gelir ve servet dağılımı en çok bozulan ülkelerden biri olduk. Bugün yayınlanan tebliği KKM ve ölçüsüz negatif reel faizin verdiği zarardan kademeli dönüş niyeti beyanı olarak okumak gerekir. KKM ve negatif reel faizden dönüş niyeti doğru olsa da bunu gerçekleştirmek kolay olmayacak. Tasarruf sahibi ve yatırımcının paramıza karşı öyle bir güven kaybı oluştu ki, bunun sadece iki ürün arasındaki faiz farkı ile geri kazanılması kolay değil. Öncelikle Haziran ayında sözü verilen şeffaflık ve öngörülebilirlik sözlerinin arkasında durmak gerekir."