Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı'nın sözlerini değerlendirdi: Her Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankacı değildir

Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı'nın sözlerini değerlendirdi: Her Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankacı değildir
Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajdaki cevapları yorumladı. Selva Demiralp, Erkan'ın röportajı için "İktisattaki temel kavram olan "rasyonel birey" kavramını gözardı eden,...

Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajdaki cevapları yorumladı. Selva Demiralp, Erkan'ın röportajı için "İktisattaki temel kavram olan "rasyonel birey" kavramını gözardı eden, teknik tutarsızlıkları olan, merkez bankasına faydadan çok zarar verecek bir röportaj olmuş" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erkan, ekonomik gidişata, ev kiralarına, döviz kurlarına ve kişisel gözlemlerine ilişkin açıklamalarda bulumuştu.

Ekonomistler, Erkan'ın açıklamalarını değerlendirdi.

Selva Demiralp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda;

"Merkez bankası iletişiminin iyileşmeye başladığına dair umutlanmaya başlamışken gelen bu röportaj talihsizlik olmuş. Merkez bankasının bağımsızlığını derinden sorgulatan, geride kaldığını umduğumuz emir komuta zinciri ile para politikası yapıldığı anlayışının canlı olduğuna dair ipuçları veren, iktisattaki temel kavram olan "rasyonel birey" kavramını gözardı eden, teknik tutarsızlıkları olan, merkez bankasına faydadan çok zarar verecek bir röportaj olmuş" dedi.

"Her Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankacı değildir"

Rüşdü Saraçoğlu ise şu sözleri kaydetti:

"Unutmayın, her merkez bankası başkanı, Merkez Bankacı değildir. Merkez Bankacılığı çalışarak öğrenilir. Eğitim ve ticari bankacılık tecrübesi yeterli olmaz. Merkez Bankacılığı Merkez Bankasında öğrenilir."

Veysel Ulusoy ise konuya ilişkin Cumhuriyet'te köşe yazısı yayımladı. Ulusoy'un yazısında şu ifadeler öne çıktı:

"Başkasının parasıyla, ihracatçının dövizi bozdurma zorunluluğu ve benzeri yöntemlerle bizim olmayan döviz ile Merkez Bankası’nın bilançosunu renklendiriyoruz şimdilerde.

Para bulma kabiliyetimizi ölçüyoruz. 

Ne kadar fazla bulursak o kadar başarı duygusu sarıyor bizi...

Renkli ekonomistler de Londra’daki arkadaş grubuyla bu güzellemeye katılıyor. "