Ekonomistler, Merkez Bankası'nın kredi kararlarını değerlendirdi: Bu, doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almak

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın kredi kararlarını değerlendirdi: Bu, doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almak
Ekonomistler, Merkez Bankası’nın gece yarısı açıkladığı yeni seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını değerlendirdi. Gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan karar...

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın gece yarısı açıkladığı yeni seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını değerlendirdi. Gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan karar ile Merkez Bankası seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını devreye aldı. Kredi kartı gecikme faizi yüzde 2,13 olurken; kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan aylık faiz oranı 2,89’a yükseltildi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlendi.

Bu kararlar hakkında bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi:

“Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz.”

Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz.”

“İktisat tarihimiz, finansal baskılama ile sonuç alınamayacağının örnekleriyle dolu”

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Parasal sıkılaştırma fiyat ile yapılır. Fiyat yerine miktar sınırlaması getirip kredi tayınlaması yapmak verimsizliği artırır. Selektif kredi politikası, kaynak dağılımını bozma riski taşır. İktisat tarihimiz, finansal baskılama ile sonuç alınamayacağının örnekleriyle dolu.”

“Bu müdahaleler, merkezi planlama yapan bir takımın ekonomideki kaynak dağılımını piyasa mekanizmasından daha doğru ve sağlıklı yapabileceği yanılgısından kaynaklanır. Birbirinden bağımsız hareket eden çok sayıda birimin olduğu piyasada miktar fiyatın fonksiyonudur. Tersi değil!”

“Bu, doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almak”

Prof. Dr. Yalçın Karatepe Twitter'dan şunları söyledi:

“Kredi kartlarından nakit çekme limitleri zaten çok düşürülmüştü. Şimdi hem bunun hem de KMH’lerin faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır. Özellikle KMH’den nakit çekenler gerçekten hiç nakdi olmayanlardır.”

"Risk: Üretim maliyeti baskısı"

Ekonomist Ömer Faruk Gencal “Kredi hızları baş döndürücü hızla aşağı geliyor. Yeni düzenleme, vergi ve fiyat artışları kazık freni ile ekonomiyi durdurup döviz stabilitesi sağlamaya çalışıyor. Enflasyonda da yön yukarı.. Risk: Üretim maliyeti baskısı, arz yönlü enflasyon talep canlandığında yeni sarmal.” dedi.

“Politika faizini artıramıyorsan parasal sıkılaştırma yapmaya çalışırsın”

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Politika faizini artıramıyorsan (Artırmana birileri izin vermiyorsa), kredi kartı nakit ve KMH faizlerinin tavan hesaplama formülünü değiştirerek parasal sıkılaştırma yapmaya çalışırsın. Yan yollardan palyatif çözümler…”