Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: O kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın bedeli de yüksek oluyor

Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: O kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın bedeli de yüksek oluyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 yıllık bazda ise yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranının açıklanmasının...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 yıllık bazda ise yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranının açıklanmasının ardından ekonomistler sosyal medya hesabından verileri değerlendirdi.

İşte bazı ekonomist yorumları:

Mustafa Sönmez: Yıllık tüfe artışında lokanta fiyatları yüzde 89 ile ilk sırada ama yüzde 72 gıda enflasyonu en vahimi. Alt orta sınıflar için budur önemli olan.

Hayri Kozanoğlu: “Rasyonel” politikalarla aylık enflasyon yüzde 9’un üzerinde açıklanmaya başladı! Yıl sonu yüzde 58 tahmininin de tutması artık çok zor. 2023 enflasyonu yüzde 70’in üzerinde gerçekleşecek!

Alaattin Aktaş: Eeee' n'oldu şimdi! Ağustos enflasyonunu en yüksek açıklayan kurum TÜİK. Ne yani enflasyon hesaplayan diğer kurumlar gerçek artışı sakladı mı?

Orhan Karaca: Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09, yıllık enflasyon %58,94 olmuş. TCMB'nin yüzde 58'lik yıl sonu tahminine şimdiden geldik bile... Hayırlı uğurlu olsun.

Oğuz Demir: Ağustos ayında yüzde 8,5 gıda enflasyonunu da gördü ya bu gözler. Yıllarca yapılan yanlışları söyledik, yapmayın dedik. Şimdi kısmen doğrular yapılıyor. Ama o kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın da bedeli yüksek oluyor.

Hakan Kara: Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum. 2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı.

Fatih Özatay: Kademeli rasyonele dönüşün böyle bir açmazı var işte: Rasyonele döneceğim derken bir türlü rasyonele dönememe riski giderek artıyor. Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59'a yükseldi. Ayrıntılı bir program olmayınca ve para politikasında gecikmeli ve yavaş adımlar atılınca, kur ve enflasyon patladı. Hemen seçimden sonra tepki verilseydi, bu ölçüde olumsuzluk yaşanmayacaktı.