Emekliye ara zam olacak mı, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekliye ara zam olacak mı, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Emekli maaşlarına ara zam yapılıp, yapılmayacağı halen bir muamma halinde. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelecek açıklamaya kilitlendi. Erdoğan, Macaristan dönüşünde...

Emekli maaşlarına ara zam yapılıp, yapılmayacağı halen bir muamma halinde. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelecek açıklamaya kilitlendi. Erdoğan, Macaristan dönüşünde "Memurlarımıza zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil" ifadelerini kullanmıştı. Ancak daha sonra yaptığı bir açıklamada ise emeklilere her yıl maaş artışı yapılan ocak ayını işaret etti.

Haziran ayında yüzde 38 enflasyona karşı emekliler 25 zamla yetindi. Buna ek olarak en düşük emekli maaşı alanların ücretlerine 1 lira dahi zam gelmedi. Enflasyon bugün yüzde 47'ye ulaştı ve seçim sonrası dolardaki artış, gelen yüklü zamlar ve vergi artışlarının da etkisiyle yıl sonu için resmi tahmin yüzde 58 seviyesinde. Zaten önceki dönemlerde de enflasyon altında ezilen emekliye zam kaçınılmaz durumda. Ancak ne zammın tarihi ne de miktarı konusunda henüz net bir bilgi yok.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, zammın ekim ya da ocakta olması ihtimalinin yüzde 50 yüzde 50 olduğunu berlirterek " Emekli maaşlarına ara zam ihtimalinin kuvvetlenmiş olmasının yanı sıra ara zam yapılmayıp ocakta beklentilerin çok üzerinde zam yapılması ihtimali de olabilir. Önümüzdeki günlerde rüzgarın ne tarafa hız kazanacağı ile birlikte tahminlerimizi güncelleyebiliriz." dedi.

Ara zam mı ocakta yüklü artış mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli zammı için çalışma talimatı verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da "Tüm imkanlarımızı hatta imkanları daha da zorlayarak gerekeni yapacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı. AKP'nin özellikle 31 Mart Yerel Seçimler göz önüne alındığında emeklileri memnun edecek bir zam artışı yapması öngörülüyor. Ahmet Kurtuluş zamma ilişkin olarak öngörülerini şöyle paylaştı:

"Ara zam yapılırsa ve burada 7500 TL, refah payı artışı ile birlikte 10 bin TL’ye sabitlenebilir Benim beklentim en düşük emekli maaşı ve diğer emeklilerin maaşlarına ara zam olmayacağı, yılbaşında yaklaşık yüzde 50 zam ile en düşük emekli maaşının 11 bin 500 TL civarına yükseltilebileceği yönünde.

Evet, benim de tahminim bu yönde. Ara zam olmayacak, ocakta tüm kesimleri memnun edecek bir artış oranı olacak. En az yüzde 50 seviyesinde artış gelebilir. Belki bunun üzerinde bir artış ile de emeklilerin gönlünün alınabileceği kanaatindeyim."