Enerji Bakanı açıkladı: Kış saati uygulamasına geçilecek mi?

Enerji Bakanı açıkladı: Kış saati uygulamasına geçilecek mi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, bütçe görüşmelerinde yaz/kış saati uygulamasına dair soruyu yanıtladı. Bayraktar, "Anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bütçe görüşmelerinde...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, bütçe görüşmelerinde yaz/kış saati uygulamasına dair soruyu yanıtladı. Bayraktar, "Anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bütçe görüşmelerinde kış saati uygulamasına geçilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Bayraktar, yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını, mevcut uygulamanın değişmeyeceğini söyledi. Bakan bu isteği anlamakta güçlük çektiğini belirtti:

“Türkiye'de 1940 yılında yaz saati uygulamasının Avrupa ile aynı tarihlerde yapılmasına karar verilmiş. 1962-1972 arasında Türkiye'de aralıklı olarak bugünkü gibi yaz saati uygulaması yapılmış. 1978-1984 arasında ise sürekli yaz saati uygulanmasına geçilmiş. 1984'ten sonra da Batı ile daha uyumlu olabilmek için yaz saati uygulaması değiştirilmiş.Biz 20 Kasım 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisini araştırmışız. Burada 11 kişilik bir akademisyen heyeti var. Bu heyetin içinde psikoloji danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik arkadaşlar var... İstanbul'da güneş saat 8.20'de ağarıyor, Paris'te saat 8.34'te, Berlin'de yine saat 8.30'da. Oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor anlamakta güçlük çekiyorum.”

“Gün yüzü görmeyen insanlar”

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok bütçe görüşmesinde uygulamayı eleştirdi:

“Başımızda yaz saati uygulaması gibi bir bela var. Emekçiler sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşıyor, aynı zamanda, bu durumda bu uygulamanın tek kazananı elektrik üretim ve dağıtım şirketleri oluyor. Yaz saati uygulaması tamamen şirketler karlarına kar katsın diye maalesef devam ediyor.”

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir de “Sayenizde toplumda 'gün yüzü görmeyen insanlar' diye bir kavram oluştu. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım” dedi.

Demir, kış saati uygulamasının 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılarak yaz saatinin kalıcı hale getirildiğini söyledi ve “Herkes sayenizde depresyona girdi. Bu uygulamanın tasarruf sağlamadığı açık ve son derece anlamsız olduğu ortaya çıkmışken neden kimse konuşmuyor? Tasarruf yerine tüketim oluyor, faturalara yansıyor. Sayenizde toplumda, 'gün yüzü görmeyen insanlar' diye bir kavram oluştu. İnsanlar karanlıkta uyanıyor, karanlıkta evlerine dönüyor; yazıklar olsun. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım” dedi.

Yaz saati uygulaması nedir?

Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Dünya saatleri haritası

Türkiye'nin komşu ülkeleri ile arasında saat farkı kaç oldu?

Türkiye, ulusal saatini doğu meridyenindeki GMT+3'e sabitlemesi dolayısıyla, batıdaki sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile arasındaki 2 saat zaman farkı olurken; bir hayli uzaktaki Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile aynı saati kullanıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin güneydoğudaki sınır komşusu Suriye'nin GMT+2 zaman dilimini kullanması dolayısıyla iki ülke arasında 1 saat zaman farkı bulunuyor. Yani Türkiye'de saat 14.00 iken Suriye'de saat 13.00'ü gösteriyor.

Bir başka durumsa Türkiye'nin 2016 yılında yaz saatini sabitlemesi dolayısıyla KKTC'de de aynı uygulama hayata geçirilerek yıl boyunca GMT+3 zaman dilimi kullanılmaya başlandı. Fakat KKTC'nin sınır komşusu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, GMT+2 zaman dilimini kullanması dolayısıyla aynı adada kuzey ve güney arasında 1 saat zaman farkı bulunuyor. Örneğin, Lefkoşa kentinin kuzey tarafında saat 14.00 iken, yürüyerek geçilebilen güney tarafında saat 13.00.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlayan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.