Yıllık yüzde 58,94 arttı: Enflasyon, Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminine ağustos ayında geldi

Yıllık yüzde 58,94 arttı: Enflasyon, Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminine ağustos ayında geldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 yıllık bazda ise yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. Enflasyon böylece 2023 yılının zirvesine...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 yıllık bazda ise yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. Enflasyon böylece 2023 yılının zirvesine çıkarken, aylık bazda da artış rekoru kırıldı.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 oranında bulunuyordu. Gelen veriyle yılın bitimine 3 ay kala enflasyon Merkez Bankası'nın tahminine geldi. Enflasyon yıl sonuna dek düşüş kaydetmezse Merkez Bankası tahminini üzerinde yılı kapatacak. ENAG ise enflasyon oranını ağustosta aylık yüzde 8,59, yıllık bazda ise yüzde 128,5 olarak açıkladı. Böylece ilk kez TÜİK aylık bazda ENAG'dan daha yüksek bir enflasyon oranı açıkladı

Enflasyon ağustosta bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 43,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,28 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonu ise ağustosta yıllık bazda yüzde 72,86 olurken, aylık bazda ise yüzde 8,48 olarak gerçekleşti.

Yıllık en az artış gösteren ana grup konut oldu

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller oldu.

Aylık en çok artış yaşanan ana grup ulaştırma

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu.