ESK’nın Ramazan fiyatları açıklandı: Kıyma 140, kuşbaşı 150 liradan satılacak

ESK’nın Ramazan fiyatları açıklandı: Kıyma 140, kuşbaşı 150 liradan satılacak
Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Ramazan öncesinde et fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçmek için attıkları adımlara ilişkin açıklama yaptı.Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol...

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Ramazan öncesinde et fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçmek için attıkları adımlara ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladıklarını kaydeden Kayhan, “Bu protokol kapsamında bugünden başlayarak verdiğimiz ürünlerin miktarını aylık minimum 600 tona çıkararak, MAP (modifiye atmosfer paketleme) ambalajlı 1’er kilogramlık kıyma ve kuşbaşı vereceğiz. Kıymanın kilogramı 140 lira, kuşbaşının kilogramı da 150 liradan market raflarında satılacak” dedi.

Kayhan, aylar öncesi ramazanda fiyat hareketliliği olabileceği değerlendirmesini yaparak bazı tedbirler aldıklarını aktardı.

Bu kapsamda yurtdışından canlı kesimlik hayvan alımı ve karkas ithalatı için çalışma yaptıklarını anlatan Kayhan, şunları söyledi:
“Ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin baş da kesime hazır büyük baş hayvan alım sözleşmesi imzaladık. Bunlar ramazan ayı boyunca giriş yapacak ve biz bunu piyasaya arz etmek suretiyle piyasada oluşan fiyatları dengeleyeceğiz.

İstanbul’da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine karkas et vereceğiz. Onlar da ramazan ayı boyunca tüketicilerimize kıymayı 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satacaklarını taahhüt ettiler.”

FİYAT ARTIŞINI MALİYETLE AÇIKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Deprem felaketinin hem tedarik zincirini hem de üretimi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Kayahan, “Depremden sonra iki gün içinde fiyatlarda 30-40 liralık yükseliş oldu. Bunu maliyetle açıklamak mümkün değil. Son bir iki günde de 20-30 liralık artış oldu. Bunu da maliyetle açıklamak mümkün değil. Bunları spekülatif artış olarak değerlendiriyoruz ve mücadelemiz bu yöndedir” dedi.