Faiz artırmayacağız hatta düşüreceğiz

Faiz artırmayacağız hatta düşüreceğiz
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlarla toplantısı sonrasında faiz politikasıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Erdoğan, “Kimse bizden şunu beklemesin. Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Tam aksine biz faizi düşürmeye...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlarla toplantısı sonrasında faiz politikasıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Erdoğan, “Kimse bizden şunu beklemesin. Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” dedi. Kendisinin ekonomist olduğunu her fırsatta söyleyen Erdoğan’ın, “Ülkemizde teknik olarak bir enflasyon değil, fiili hayat pahalılığı vardır” sözleri şaşırttı, “Bizde talep kaynaklı bir fiyat artışı yok. Üretimde de bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz” iddiasında bulundu. Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Bütün dünyaları faiz, enflasyon, kur ilişkisinden ibaret olan kesin inançlılar, ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat cari fazla yoluyla büyüme stratejisini anlamaya bile çalışmamıştır. Enflasyon bir sorun mudur? Evet bir sorundur, ama Türkiye’nin asıl sorununun çözümü tek başına bu başlık mıdır? Kesinlikle değildir, eğer öyle olsaydı, geçmişte çok kez uygulanan enflasyon merkezli ekonomi programları ile sorun çözülmüş olurdu. Teşhis yanlış olursa, tedavi de yanıt vermez.”

Daha önce enflasyonu tek haneye indirmekle övünen ve 20 yıldır ülkeyi yöneten Erdoğan, bu kez yanlış programlarla yılların heba edildiğini savundu. Erdoğan, “Faiz sebep enflasyon sonuç” demedi ama gelişmiş ülkelerin artan enflasyona karşı faiz artırmasını görmezden geldi.

Erdoğan, fakiri daha fakir yapacak ekonomi reçetelerini bir kenara bıraktığını iddia ederken BM raporunda yer alan “Türkiye’de 14.8 milyon insanın yeterli beslenemediği” gerçeğine de değinmedi. Orta gelir grubunun fakirleştiği, fakirlerin açlık sınırında yaşamaya başladığı Türkiye’de açlık sınırı altındaki asgari ücretin yaygın ücret haline geldiğine de…