Faiz değişmedi

Faiz değişmedi
AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bağımsızlığı elinden alınan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Politika faizini önemsizleştirdik” diyerek sallantıdaki itibarına büyük darbe indirilen Merkez Bankası...

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bağımsızlığı elinden alınan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Politika faizini önemsizleştirdik” diyerek sallantıdaki itibarına büyük darbe indirilen Merkez Bankası dün Para Politikası Kurulu’nda politika faizini değiştiremedi. Merkez iki ay üst üste faizi sabit tuttu, %14’te bıraktı. Erdoğan, “Nass (İslami kural) varken sana bana ne oluyor?” diyerek faizleri düşürmekte kararlı olduğunu, enflasyonun kaynağının da faizler olduğunu söylemişti.

Ancak faiz indirme sürecinin başladığı eylül ayından beri sadece politika faizi düştü, kredi faizleri dahil olmak üzere tüm piyasa faizleri aksine yükseldi. 18.40 lira ile tarihi zirvelere tırmanan dolara karşı da iktidar örtülü faiz anlamına da gelen kur korumalı TL hesabı açmak zorunda kaldı. Türk Lirası da bu hesaplarla tamamen ABD dolarına endeksli hale getirilmiş oldu.

Merkez Bankası ise PPK metninde “liralaşma” stratejisi anlatmak zorunda kaldı, “TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Ancak iktidarın müteahhitlerine ihale ettiği projelerin neredeyse tamamı ve garanti ödemeleri döviz kurları üzerinden döviz kurları üzerinden, üstelik ABD’deki enflasyon farkı da faturaya yansıtılacak şekilde.

Faiz kararının ardından döviz kurlarında yatay seyir devam ederken, güne 13,60’tan başlayan dolar/TL, gün sonunda 13.58 seviyesinden işlem gördü. Euro ise 15,50 seviyelerinde işlem gören euro ise gün sonunda 15.46 seviyesindeydi.

PPK metninde dikkat çeken bir nokta da enflasyon hedefiydi. 10 yılı aşkın süredir tutturulamayan enflasyon hedefi içi n “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir” ifadesi PPK metninde yine yer aldı. Türkiye, AKP hükümetinin 20 yıllık tarihi boyunca çoğunluğun inanmadığı resmi verilerle bile enflasyonda en yüksek seviyeleri gördü. TÜİK’e göre Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %48,69, aylık %11,10; Yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık %93,53, aylık %10,45 arttı.