Fatih Özatay: Temel nedenleri ortadan kaldırmadan prematüre biçimde KKM'den kurtulmak mümkün değil

Fatih Özatay: Temel nedenleri ortadan kaldırmadan prematüre biçimde KKM'den kurtulmak mümkün değil
Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, KKM sorunun dile getirdiği yazısında "Yapmayın hanımefendiler, yapmayın beyefendiler. Arkasındaki temel nedenleri ortadan kaldırmadan prematüre biçimde ne kur korumalı mevduattan kurtulmak...

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, KKM sorunun dile getirdiği yazısında "Yapmayın hanımefendiler, yapmayın beyefendiler. Arkasındaki temel nedenleri ortadan kaldırmadan prematüre biçimde ne kur korumalı mevduattan kurtulmak mümkün ne de kurda yukarıya doğru oluşan baskıyı kaldırmak" dedi.

Ekonomim gazetesinde kaleme aldığı yazıda ekonomide kötü gidişatın temelinde dövizin yükselmesi ve dövize olan talebin kısılamamasının olduğunu belirten Özatay şöyle dedi:

"Dövize olan talebi azaltacak ciddi bir ekonomi programı ve para politikası olmadan döviz kurunu suni olarak baskı altına almanın bir faydası yok; sürdüremezsiniz. Olumlu bulunan faiz kararını aldığınız gün, rezervinizden bir miktar yaktıysanız, hata ettiniz. Ne gerek var? Siz, bir yandan faizin üst sınırı üzerindeki ışığı kaldırtmaya çalışmak bir yandan da -o ışık yeterince kalkmıyorsa- mevduat ve kredi faizlerini eş anlı artıracak bir sistem tasarlamak durumundasınız. Bunları yapmadan, dövize müdahale işe yaramaz, ana eğilim -dövize talep- müdahale ile ortadan kalkmaz çünkü."

Haberin tamamı için tıklayın