Fatih Özatay: Türkiye 104 ülke içerisinde en yüksek 18. işsizlik oranına sahip

Fatih Özatay: Türkiye 104 ülke içerisinde en yüksek 18. işsizlik oranına sahip
Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, bugün açıklanan işsizlik verilerine değinerek Türkiye'nin 104 ülke içerisinde en yüksek 18. işsizlik oranına sahip olduğunu belirtti.Özatay, X hesabından yaptığı açıklamada çalışan...

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, bugün açıklanan işsizlik verilerine değinerek Türkiye'nin 104 ülke içerisinde en yüksek 18. işsizlik oranına sahip olduğunu belirtti.

Özatay, X hesabından yaptığı açıklamada çalışan birçok kişinin de asgari ücret aldığını ve asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğunu belirtti. Özatay şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon gibi ilkel bir sorunu çözemeyince, çözmek bir tarafa içinden çıkılmaz hale getirince, temel sorunlar tartışılamıyor.

Temmuz işsizlik oranı yüzde 9.4, atıl işgücü oranı ise yüzde 22.7. 2015-2023: Ortalama işsizlik oranı yüzde 10.5. Gözlenen en düşük işsizlik oranı ise yüzde 8.3. 2022: Verisi olan 104 ülke içinde yüzde 10.5 ile en yüksek 18. işsizlik oranı bizde. Çalışanların yarısından fazlası asgari ücretli.

Asgari ücret yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının da altında. Haftalık ortalama çalışma süresi 44.5 saat (çoğu ülkenin epey üzerinde). Bu sorunların çözüm adresi özelde para politikası, genelde makro politikalar değil. Düzgün olmaları şart ama çözüm derinde.

Tartışamıyoruz o sorunları ve çözüm yollarını."