FED'in faiz kararı belli oldu

FED'in faiz kararı belli oldu
Amerikan Merkez Bankası (Fed), politika faizini 2001'den bu yana kaydedilen en yüksek aralıkta bıraktı. Fed, eylül toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül...

Amerikan Merkez Bankası (Fed), politika faizini 2001'den bu yana kaydedilen en yüksek aralıkta bıraktı. Fed, eylül toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül ayı FOMC toplantısında faiz oranlarını beklendiği gibi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Foreks Haber'de yer alan habere göre "Nokta grafiği" faiz oranı projeksiyonunun medyan tahmini, yetkililerin gösterge federal fon oranını bu yıl bir kez daha çeyrek puan artırmayı beklediğini gösteriyor. Bu oran, Haziran ayındaki son üç aylık projeksiyon setindeki faiz oranı beklentileriyle örtüşüyor.

İşsizlik beklentileri düştü

Bu çeyrekte yetkililer bu yıl ve gelecek yıl için ekonomik büyüme beklentilerini yükseltirken aynı dönem için işsizlik beklentilerini düşürdüler.

Fed bu ayki politika açıklamasında çok az değişiklik yaparak sadece ekonominin Temmuz açıklamasındaki "ılımlı" hızdan "sağlam" bir hızda genişlediğini belirtti.

2026'nın son çeyreğinde enflasyon beklentisi yüzde 2

Fed'in son ekonomik projeksiyonlarına göre yetkililer 2026'nın 4. çeyreğinde enflasyonun %2 olmasını ve değişken gıda ve enerji maliyetlerinden arındırılmış çekirdek enflasyonun da %2 olmasını bekliyor.

Bu da yetkililerin merkez bankasının %2'lik yıllık enflasyon hedefine üç yıl içinde ulaşacağını düşündüklerini gösteriyor. Bazı ekonomistler Fed'in uzun vadeli enflasyon hedefini yükseltmesini önerse de Fed Başkanı Jerome Powell şu ana kadar bu önerileri reddetti

İşgücü piyasasında bir miktar soğumaya dikkat çekerek "istihdam artışları son aylarda yavaşladı, ancak güçlü kalmaya devam ediyor" dedi ve işsizliğin düşük kalmaya devam ettiğini belirtti.

Fed'in "nokta grafiği", 2023 yılı sonunda beklenen işsizlik oranını Haziran ayındaki %4,1'den bu ay %3,8'e düşürdü ve gelecek yıl işsizlik oranının daha önce tahmin edilenden daha düşük olacağını söyledi. Bu yıl için ekonomik büyüme tahminini Haziran ayındaki %1'den %2,1'e yükseltirken, 2024 GSYH büyüme tahminini %1,1'den %1,5'e çıkardı.