Garanti BBVA Genel Müdürü: Camdan evde oturan başkasını taşlamaz

Garanti BBVA Genel Müdürü: Camdan evde oturan başkasını taşlamaz
Yavuz OğhanGaranti BBVA Genel Müdürü Seçim öncesi ve sonrası ekonomi yönetiminin karşılaştırmaktan kaçındıTürkiye’nin en büyük özel bankalarından birisi Garanti BBVA. İspanyolların 8.5 milyar dolar ödeyerek satın aldıkları...

Yavuz Oğhan

Garanti BBVA Genel Müdürü Seçim öncesi ve sonrası ekonomi yönetiminin karşılaştırmaktan kaçındı

Türkiye’nin en büyük özel bankalarından birisi Garanti BBVA. İspanyolların 8.5 milyar dolar ödeyerek satın aldıkları bankanın Genel Müdürü Recep Baştuğ ile, Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet Yolu Sergisi’nde bir araya geldik.

Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Baştuğ, ekonomideki makas değişiminden memnun. Seçimlerden önce uygulanan ekonominin bankaların karlılığını düşürdüğünü, yüksek enflasyonla ortaya çıkan hasarın ancak 2027 yılında giderilebileceğini, normalleşmenin 2027’de yaşanacağını düşünüyor.

Önceki dönem uygulanan politikaların Türkiye’yi getirdiği noktaya ilişkin değerlendirme yapmasa da, yaşadıkları zorlukları anlatarak seçim öncesi politikaları tasvip etmediklerini dolaylı olarak ortaya koydu ama önceki ekonomi yönetimi ile şimdiki arasında kıyaslama yapmaktan kaçındı. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ aslında bunun nedenini de veciz bir cümleyle ortaya koydu, “Camdan evde oturan başkasını taşlamaz, ben önceki yönetimle kıyaslama yapmam” dedi.

Ayı ne zaman boğulur?

Türkiye ekonomisinin en önemli karın ağrısı olan Kur Korumalı Mevduat konusunda da iyimser Baştuğ. Garanti BBVA Genel Müdürü, kendi tecrübelerinden yola çıkarak rakamlar verdi, yeni ekonomi yönetiminin KKM’yi eritmek için attığı adımların sonuç vermeye başladığını söyledi. Recep Baştuğ, parası Türk lirasında olup da KKM hesabı açtıranların yarısının, faizlerin yükselmesiyle normal vadeli hesaplara geçtiğini söyledi. Ancak asıl birikim, döviz hesabını KKM’ye bağlayan ve toplamda KKM’nin yüzde 70’ini oluşturan grup. Orada da sınırlı da olsa çözülme yaşandığını belirten Baştuğ, yeni politikaların açıklanmasıyla aylık yüzde 1 düzeyinde olan çözülmenin yüzde 6’ya çıktığı bilgisini paylaştı. Bunun aynı hızda bir yıl devam etmesi durumunda parasını dövizde tutup KKM’ye bağlayanların yarısının Türk lirası mevduata geçeceğini ve böylece programın başarıya ulaşacağını söyledi, KKM’nin ekonomi için nasıl bir tehdit oluşturduğunu anlatmak için de, “O zaman benim için ayı boğulmuş olur” ifadesini kullandı. Tabi bütün bunların sağlanabilmesi için, Türkiye’nin enflasyonla mücadele için başlattığı programda aksama olmamasını ve dolarda aşırı dalgalanma yaşanmamasını da şart koştu Garanti’nin patronu.

Şirketler rahat, hane halkı zorda

Ve seçim öncesi uygulanan ekonominin kime ne yarar sağladığıyla ilgili tespitler. Recep Baştuğ, yüksek enflasyon düşük faizini bir para aktarma sistemi olarak tarif etti, bu aktarımdan faydalanan şirketlerin 2024’ü rahat geçireceklerine ilişkin tahminini paylaştı, “Çok güçlü bir sermaye birimi oldu, şirket bilançoları çok sağlıklı. Enflasyon yüzde yetmişlerdeyken yüzde 12 ile kredi aldılar” dedi.

Peki yeni programa yurt dışı yatırımcılar nasıl bakıyor. Garanti BBVA Genel Müdürü’ne göre yurt dışı aktörler pozitif bekliyor. Yani gözlemliyor. Programın devam edip etmeyeceğine bakıyor. Recep Baştuğ bu pozitif bekleyişin yerel seçimlere kadar devam edebileceğini düşünüyor. Baştuğ’a göre belirlenen programda aksama olmazsa yabancıların ekonomi programına inancı artar ve Türk ekonomisi daha ucuz paraya ulaşma şansını yakalar.