Haber var, rakam yok

Haber var, rakam yok
AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalar yaptı. Erdoğan, asgari ücret için aylardır yapılan çağrılardan sonra rakam açıklaması beklenirken Erdoğan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalar yaptı. Erdoğan, asgari ücret için aylardır yapılan çağrılardan sonra rakam açıklaması beklenirken Erdoğan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Çalışmalar hafta sonuna kadar bitecek, NATO zirvesi dönüşü açıklayacağım” dedi. Erdoğan “Yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına meydan verilmeyecektir” diyerek işveren kesimini rahatlatmaya çalıştı. Kamu çalışanları ve emeklileri içinse Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in “Enflasyon farkına ilave artış” söyleminden “Kamu çalışanlarına ve emeklilere enflasyon farklarını zaten vereceğiz” diyerek farklı konuştu.

Temmuz ayı memur maaşlarının 8 Temmuz’da zamlı ödeneceğini de duyuran Erdoğan, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağını açıkladı. Kamu çalışanları idari izinli sayılacak.

“ADANA’DA YÜKSEK KALİTELİ PETROL BULDUK”
Seçim dönemleri öncesinde Türkiye’de iktidarın sevdiği müjdelerden “petrol ve doğalgaz müjdesi” Erdoğan’ın dünkü açıklamasında yer buldu. Erdoğan, “Adana’da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Toplam 10 kuyuda üretime geçecek şekilde hazırlanıyoruz. Karadeniz gazı ülkemiz için bir umut ve moral kaynağı olmuştur” dedi.

“AZINA ÇOĞUNA BAKMADAN MİLLETİN EMRİNE…”
Erdoğan, doğalgaz çalışmalarını da hatırlattı:
“4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle arama faaliyetlerimizi kesintisiz aramaya kararlıyız. Yerin altında ne varsa azlığına, çokluğuna bakmadan milletimizin emrine vermeyi hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda enerji konusunda milletimizin huzuruna yeni müjdelerle gelmeyi umut ediyoruz. Madenleri bulacağız, çıkaracağız ve insanlarımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz.”

Oysa doğal kaynakların çıkarmaya değecek kıymette olması olmazsa olmaz koşullardandır. Çıkarmak için yapılacak harcama, çıkanın değerinden fazla olamaz.

ERDOĞAN EKONOMİK GİDİŞTEN MEMNUN
Erdoğan, “Türkiye ekonomi programı”nı sürdürmeye kararlı olduğunu da söyledi, “Küresel ekonomide yaşanan dalgalanma, tüm boyutlarıyla etkisini sürdürüyor. Ülkemize diz çöktüremediler. Büyüme kesintisiz devam ediyor. Turizm toparlandı. Tarımda iyi bir sezon yaşanıyor. Sanayimiz harıl harıl çalışıyor. Savunma Sanayimiz katlanarak gelişiyor” diyerek ekonomide olumlu bir tablo çizdi. AKP lideri, iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle çevrilemez noktaya gidildiği uyarıları yapan ekonomist ve siyasetçileri isi daha önce olduğu gibi “mandacı” ilan etti, “Türkiye’nin üzerine beton dökmeye çalışmalarını esefle takip ediyoruz. Aslında tespitlerini değil temennilerini dile getiriyorlar” değerlendirmesi yaptı.

ENFLASYONA SABIR İSTEDİ, “2023 ŞUBAT-MART” DEDİ
Yakın zamana kadar iktidar temsilcilerinin yokmuş gibi davrandığı ancak artık inkar edilemez noktaya geldikten sonra “dış kaynaklı” diye tarif edilen yüksek enflasyon için de Erdoğan bir kez daha sabır isteyerek tarih verdi, “Enflasyonda yaşanan ciddi yükseliş hepimizin canını sıkmıştır. Özellikle enflasyondaki yükselişin yükünü bir müddet daha çekeceğiz. Milletimizden biraz daha sabır bekliyoruz. 2023’ün Şubat-Mart aylarından itibaren enflasyonu yeniden makul ve hızla daha da aşağılara indirebileceğimiz seviyeye çekmiş olacağız. Bu noktaya ulaştıktan sonra işimiz daha kolaydır” dedi.

‘MAAŞINA ZAM’ ELEŞTİRİSİNE ‘BÜTÇEDEN ÇIKARIN’ TEPKİSİ
Faiz bütçesi konusunda da Erdoğan, “Bizim hükümete geldiğimiz 2002 yılında toplanan her 100 liranın 86’sı faize gidiyordu. Bugün toplanan 100 liranın 15 lirası faiz ödemesinde kullanılmaktadır. Hakikat budur” sözleriyle ekonomistlerin faiz ödemeleriyle ilgili hesaplamalarını da yalanladı.

Erdoğan ayrıca CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı maaşına zam yapılacağı iddiasına yanıt verirken, TBMM’ye seslenerek, ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde cumhurbaşkanı ödeneğiyle ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını istedi.

EMEKLİLER: ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKSIN
Emekliler artan yoksulluk ve zamlara karşı yaptıkları ortak açıklama ile asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması ve en düşük emekli aylığının asgari ücret ile eşitlenmesini istedi.

Emekli STK’ları, yaşanan ekonomik krizin halkın büyük bölümünü ya işsizleştirdiğini ya da açlık sınırının altında ücretlere ittiğini belirtti, “Cumhuriyetin birikimleri tüketildi. Üretimden koparıldık” dedi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) mayıs ayı raporuna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4,253 lira olan asgari ücreti geçerek 6 bin 17 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 19 bin 602 TL’ye çıkmıştı.