Hayri Kozanoğlu: En yüksek işsizlik üniversite mezunlarında

Hayri Kozanoğlu: En yüksek işsizlik üniversite mezunlarında
BirGün yazarı Profesör Hayri Kozanoğlu "Sanayi düştü, işsizlik geriledi" başlıklı yazısında son on yılın en düşük manşet işsizlik oranının yaşandığı ayda dahi çalışma yaşındaki işgücünün yarısının bile bir...

BirGün yazarı Profesör Hayri Kozanoğlu "Sanayi düştü, işsizlik geriledi" başlıklı yazısında son on yılın en düşük manşet işsizlik oranının yaşandığı ayda dahi çalışma yaşındaki işgücünün yarısının bile bir işinin olmamasına, her üç kadından birinin bile çalışmamasına dikkat çekti. Bütün bunların "yapısal bir işsizlik sorunumuz bulunduğunun en açık örneği" olduğunu belirtti.

İşsizler arasında üniversite mezunlarının oranının yüksekliğine de dikkat çeken Kozanoğlu, sonucun açıklamasına ilişkin ise giderek artan üniversiteler, hizmet sektöründe çoğunluk gösteren iş imkanları ve asgari ücretin işgücü piyasasında egemen hale gelmesi olduğunu ifade etti.

Öte yandan Kozanoğlu, bu sonuçların ciddi ekonomik ve sosyal sorunlar doğurabilecek vahim bir duruma işaret ettiğinin altını çizdi.

Dün açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin Kozanoğlu'nu yazısında şu ifadelere yer verdi,

''Sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,1’lik çok sınırlı bir artış gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldığı görüldü. Sanayinin motor gücü imalat sanayisi ise yıllık yüzde 1,3 artış, aylık yüzde 0,3 gerileme sergiledi.

Sanayinin bu zayıf performansı önümüzdeki aylarda haliyle büyüme ve istihdam verilerini de olumsuz etkileyecek. Nitekim otomotiv sektöründe de yavaşlama belirtileri gözleniyor. Kasım ayında üretim bir önceki yıla göre sadece yüzde 4 artarken, otomotiv ihracatı yüzde 2,8 düşüş gösterdi.''

Yazının tamamı için tıklayınız