İbrahim Kahveci: "Gerekçesiz zam" yaptı denilen özel sektör, hükümetin gerisinde kaldı

İbrahim Kahveci: "Gerekçesiz zam" yaptı denilen özel sektör, hükümetin gerisinde kaldı
Karar yazarı İbrahim Kahveci, hükümetin hayat pahalılığına karşı özel sektörü suçladığını hatırlatarak, verdiği rakamlarla durumun tersini ortaya koydu. Seçim sonra gelen zamları ve bunların enflasyona etkisini veriler...

Karar yazarı İbrahim Kahveci, hükümetin hayat pahalılığına karşı özel sektörü suçladığını hatırlatarak, verdiği rakamlarla durumun tersini ortaya koydu.

Seçim sonra gelen zamları ve bunların enflasyona etkisini veriler üzerinden anlatan Kahveci bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomi yönetimi bilinçli olarak dolar kurunu 19,70 lira seviyelerinden bugün ki düzeye yükseltmişti. Ve vergi ve kamu zamları ile yüksek enflasyona bilinçli geçilmişti.

Mesela mayıs ayında 18,63 lira olan motorin fiyatı artık 37,90 liraya yükselmiş durumda. Nitekim TÜİK’in enflasyon sayfasına girdiğinizde Ağustos ayı fiyat gelişmelerinde “Ana harcama gruplarına göre değişim oranlarında” Ulaştırma Sektörü yüzde 16,61 ile ilk sırada yer alıyor (Aylık enflasyon yüzde 9,09)...

Ama durun daha bitmedi... Temmuz ayında da “Ana harcama grubunda” Ulaştırma Sektörü aylık yüzde 17,75 artışla birinci sırada yer alıyor.

Ülkemizde son iki aylık fiyat artışı yüzde 19,44 iken en yüksek fiyat artışı olan sektör Ulaştırma Sektörü ve burada iki aylık fiyat artışı yüzde 37,31...

Ulaştırma sektöründe kim ne fiyat artırmış diye baktığımızda karşımıza “Yakıt ve yağlar” yüzde 62,73 fiyat artışı ile çıkıyor. Ve bir diğer alan ise yüzde 67,30 zam ile Havayolu Taşımacılığı geliyor... (dikkat edin piyasa hakimi THY)

Bu iki örneği neden verdim: Bakın yüzde 62,73 yakıt zamlarını “Ekonomi Yönetimi” gerçekleştirdi... Ama mesela karayolu taşımacılığında zam oranı yüzde 37,55’de kalırken yine kamunun güdümünde olan havayolu taşımacılığı yüzde 67,30 zam yapmış oldu.

Lütfen üstte verdiğim fiyatlandırma örneklerini iyi analiz edin. Burada çok net görülüyor ki zam olayında kamu, yani eski tabir ile Hükümet sonuna kadar gaza basmış ve zam üstüne zam yapmıştır. Ama özel sektör ise bu kez zam olayında daha geride kalarak daha stabil kalmıştır.

Oysa suçlanan kim? Özel sektör... Fırsatçı denilen, gerekçesiz zam yapan denilen işte bu özel sektör... Ama rakamlar tam tersini söylüyor... "

Yazının tamamı için tıklayın