İhracat iklimi endeksi temmuzda 50.3'e geriledi

İhracat iklimi endeksi temmuzda 50.3'e geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat İklimi Endeksi Temmuz'da 50.3 seviyesine gerileyerek üst üste üçüncü kez aylık bazda düştü ancak eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak ihracat iklimindeki...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat İklimi Endeksi Temmuz'da 50.3 seviyesine gerileyerek üst üste üçüncü kez aylık bazda düştü ancak eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin sürdüğüne işaret etti.

Endekste 50'nin üzerinde ölçülen tüm değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İSO verilerine göre hazirandaki 51.1 seviyesinden 50.3'e gerileyen endeks, talep koşullarındaki güçlenmenin hafif olduğuna ve altı aydır süren iyileşme döneminin en sınırlı düzeyinde gerçekleştiğini gösterdi.

İSO verilerine göre Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya'da üretim temmuzda son altı ayın ilk düşüşünü kaydederken İtalya, Fransa ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde de ekonomik aktivite zayıfladı.

Endeks hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Avrupa'da özellikle imalat sektöründe giderek bozulan ekonomik görünüm, Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından iyileşme trendinin sona ermiş olabileceğine işaret ediyor" dedi.

Harker "Firmalar, Orta Doğu'daki canlı talep koşullarının şu an için büyümeyi devam ettirmesini ümit ediyor olacak. Ancak dış talep koşullarının kötüleştiği bir dönemin açılmaması için küresel ölçekte büyümenin daha genele yayılı hâle gelmesi gerekecek" dedi.(REUTERS)