İhracat, tarım, turizm ile kur ve faizdeki tehlike

İhracat, tarım, turizm ile kur ve faizdeki tehlike
Ekonomist Dr. Murat Kubilay, Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye için en büyük riskin turizmde olduğunu dikkat çekti. Sözcü.com.tr’ye değerlendirme yapan Kubilay ayrıca, “Ukrayna krizi Türkiye’yi birçok alanda sıkıntılı duruma...

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye için en büyük riskin turizmde olduğunu dikkat çekti. Sözcü.com.tr’ye değerlendirme yapan Kubilay ayrıca, “Ukrayna krizi Türkiye’yi birçok alanda sıkıntılı duruma sokacak” diyerek doğal gaz ve buğdayda tedarik değil fiyat artışı kaynaklı sorun yaşanabileceğine işaret etti. Bu da Türkiye’nin ithalat faturasının artması, cari fazla hedefinde çıtanın yükselmesi anlamına geliyor.

2021’de Türkiye’nin ihracatının Ukrayna’ya 2,9 milyar dolar ve Rusya’ya da 5,6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kubilay, “Bu iki ülkenin krize girmesi, yaptırımlardan ötürü ihracat engeliyle karşılaşılması veya nakliye ile ulaşım sorunu çekilmesi halinde ihracatımız da azalacak” dedi.

“En büyük risk ise turizmde, çünkü kur korumalı mevduata dayandırılan ve örtülü rezerv satışlarıyla döviz kuru istikrarının sağlandığı yeni ekonomik modelin temelinde cari fazla vermek ve onun da altında turizmden yüksek gelir elde etmek yatıyor” diyen Kubilay, “2021’de Rusya’da 4,7 milyon, Ukrayna’dan da 2,1 milyon turist ağırlamıştık. Mevcut koşullar altında, pandemi etkisinden ayrı olarak bu iki ülkeden de beklenen ziyaretçi gelmeyecek. Haliyle döviz kuru ve yapay bir şekilde düşük tutulmaya çalışılan faiz oranlarında yukarı yönlü baskı artacak” değerlendirmesinde bulundu.