İhtiyaç kredilerinde tavan uygulaması

İhtiyaç kredilerinde tavan uygulaması
Bankacılık sektörü, TCMB’nin TL dönüşüm oranı hedefi, yabancı para zorunlu karşılık artışı ve seçim belirsizliği nedeniyle 70 bin TL’nin üzerine ihtiyaç kredisi vermemeye başladı.Bankacılık sektörü sıklıkla karşı...

Bankacılık sektörü, TCMB’nin TL dönüşüm oranı hedefi, yabancı para zorunlu karşılık artışı ve seçim belirsizliği nedeniyle 70 bin TL’nin üzerine ihtiyaç kredisi vermemeye başladı.

Bankacılık sektörü sıklıkla karşı karşıya kaldığı düzenlemelerin faturasını ihtiyaç kredilerine çıkardı. Sektör kaynakları düzenlemelerden muaf olan 70 bin TL’nin üzerinde kredi vermemeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), geçen Cuma, TL mevduat oranını yüzde 60’a yükseltmesi ile TL mevduat dönüşüm oranı hedeflemesini geri getirdi. Ayrıca ihtiyaç ve ticari kredi faizinde üst limitin aşılması durumunda menkul kıymet bulundurma yükümlülüğünü yüzde 150’ye çıkardı ve mevduat oranı yüzde 60'ın altında kalan bankalara da yabancı para mevduat oranı için zorunlu karşılık oranını 5 puan artırdı.

TIKLAYIN- TCMB yüksek faizli kredilerde menkul kıymet yükümlülüğünü yükseltti

Hali hazırda kredi arzı düşük olan bankalar, yeni düzenlemelerle birlikte kredileri daha da kıstı.

Ekonomim gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre bir kamu bankası kaynağı cuma günü yaşanan Merkez Bankası değişiklikleri sonrasında yazılı olarak ihtiyaç kredilerinde 70 bin sınırının konut kredilerinde ise 250 bin sınırının aşılmaması yönünde talimat geldiğini dile getirdi. Bunun haricinde 3 özel bankada benzer yola başvurulduğunu doğruladı.

Bir kaynak 70 bin liranın üzerinde kredi vermek için aylık en az yüzde 3,5-4 seviyesinde faiz uygulamak gerektiğini ancak bunu ne kredi alanın ne de bankanın bu yüksek kredi faizi sonrası menkul kıymet alım zorunluluğunu karşılayabileceğini ifade etti.

KOBİ’lere de her ne kadar regülasyonlardan muaf olsa da kredi faiz oranı düşüklüğü nedeniyle kredi vermekten kaçınıldığını söyleyen aynı kaynak seçim belirsizliğinin de sektörü zorladığını dile getirdi.

Öte yandan görüşülen bir banka kaynağı da ihtiyaç kredilerinde taksitlerin 24 aya geriletildiğini belirtti.

Sektör kaynaklarından biri seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ise o 2 haftalık süreçte kredi arzının sıfırlanacağına da dikkat çekti.

Bireysel kredilerde 70 bin TL’ye kadar olan kredileri vermeye devam ettiklerini belirten bir başka kaynak da toplam kredilerin yüzde 70’ini bu tip kredilerin oluşturduğunu söyledi. Bir kaynak ise TL mevduat faizlerinin yüzde 30-35 arasında seyrettiğini kaydetti.