İlk kez konut alanlara kredide ayrıntılar netleşiyor: Ev alma hayali kuranlar aylık ne kadar ödeyecek?

İlk kez konut alanlara kredide ayrıntılar netleşiyor: Ev alma hayali kuranlar aylık ne kadar ödeyecek?
Gazete Pencere Haber Merkeziİlk konuta erişim imkânını artırmak için çalışmalar başladı. İlk evini alana kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteğinin ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte hayata geçmesi...

Gazete Pencere Haber Merkezi

İlk konuta erişim imkânını artırmak için çalışmalar başladı. İlk evini alana kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteğinin ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte hayata geçmesi bekleniyor. İlk kez konut alacaklara 1.20 seviyelerinden faizle, 15 yıla kadar kredi imkanı sunulması planlanıyor. Ayrıca uygulamaya alınması planlanan pakette deprem bölgesine de öncelik verilmesi planlanıyor.

Her ne kadar konut alımını kolaylaştırmak adına bu tarz bir adım atılacak olması vatandaşların ilgisini çekse de finansmanın ödeme koşulları çok kolay olmayacak. Konut fiyatlarındaki artışın en sert hissedildiği İstanbul'da ortalama konut fiyatı 4 milyon liraya ulaşmış durumda. 4 milyon lira değerinde bir ev için vatandaş yüzde 1,20 faiz ve 180 ay vadeli krediye ulaşsa bile aylık 54 bin 348 lira ödemeyle karşı karşıya kalacak. Türkiye'de özel sektörde aylık ortalama brüt ücret 16.532 lira iken kamuda çalışan bir işçinin aylık brüt ücreti 26.561 lira seviyesinde bulunuyor. Bu da konut finansman desteğinin vatandaş açısında anlamlı hale gelmesinin önündeki en büyük engel.

Yine vatandaş söz konusu finansman koşullarında 3 milyon lira değerinde bir ev için aylık 40 bin 761 lira, 5 milyon lira değerindeki bir ev için 67 bin 936 lira aylık taksit ödemek zorunda kalacak.

İlk evim paketinde ödemeler "hayal kırıklığı" yaratmıştı

Öte yandan bu iktidarın ilk konut paketi değil. Daha önce "İlk evim konut paketi" adı altında düzenlemesi öngörülen pakette vatandaş, ağır bir ödeme planıyla karşı karşıya kalarak "hayal kırıklığı" yaşamıştı.

Son 2 yıldır artan inşaat maliyetleri ve enflasyon etkisiyle Türkiye'de satılık konut ve kiralık daire krizi yaşanıyor. İktidar daha önce de pek çok kez konuta yönelik kredi avantajları sunmuştu. Bunlardan biri 'İlk evim konut finansmanı'ydı. Bu düzenlemede üzerine kayıtlı bir konut bulunmayan ve ilk kez konut alacaklara 2-5 milyon milyon TL değerinde konutlara kadar düşük faizli kredi öngörülmüştü. Ulaşılabilir konutun temel özellikleri İstanbul için azami tutar 5 milyon, 2. bölge için 3 milyon, 3. bölge için ise 2 milyon TL'ydi. Düzenlemede vade 15 yıla kadar olurken, faiz oranları da yüzde 0,89 ve yüzde 0,99 arasında belirlenmişti.

Ancak yüksek enflasyon ortamında verilen kredinin aylık ödemeleri ortalama bir maaş alan ücretlilerin ödeyebileceği miktarları sunmuyordu. İşte ilk evim konut paketinin aylık ödeme tablosu:

Kaynak: Bloomberg HT

Türkiye'de nüfusun yoğunlukta olduğu ve bu sebeple de kira ve konut krizinin en çok yaşandığı İstanbul için üst sınır 5 milyon TL'ydi. Tabloda da görüldüğü üzere 4.5 milyon kredinin düşük faizle ödemesi 15 yıl vade için 43 bin 745, 10 yıl vade için 55 bin 265 lira. Ortalama brüt ücretin şu sıralar bile 16 bin 532 lira olduğu Türkiye'de bu paket halk nezdinde çok da karşılık bulmamıştı.