İş Bankası Genel Müdürü Aran: KKM hala en cazip ürün

İş Bankası Genel Müdürü Aran: KKM hala en cazip ürün
Merkez Bankası KKM'den çıkışa ilişkin ilk adımı, yayımladığı bir kararnameyle duyurdu. Buna göre Merkez Bankası, bankalara vadesi gelen KKM hesaplarının, TL mevduata dönüşümü için yeni hedef getirdi. Bu hedefi tutturamayan...

Merkez Bankası KKM'den çıkışa ilişkin ilk adımı, yayımladığı bir kararnameyle duyurdu. Buna göre Merkez Bankası, bankalara vadesi gelen KKM hesaplarının, TL mevduata dönüşümü için yeni hedef getirdi. Bu hedefi tutturamayan bankalara ise düşük faizli devlet tahvili bulundurma şartı devreye alındı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise "Alınan son kararlara rağmen Kur Korumalı mevduat ürünü bugün için hala en cazip üründür." dedi. Aran KKM önermeye devam edeceklerini ifade ederek, TL'ye dönmek isteyenlere ise cazip faiz oranları sunacaklarını ifade etti.

Perşembe günü gerçekleştirelecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 17,5 oranında bulunan faizlerin yükselmesi bekleniyor. Aran, bu yükselişe dikkat çekerek yüzde 40 üzerinde faizle ticari kredi verebilecekleri için çarkların dönmesini sağlayacak kredilerin 28 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla açılmasını beklediklerini söyledi.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Aran "Bugüne dek müşterilere ne kadar bunu inanarak anlatsak da 'yabancı para mevduatta kalacağım' diyenlerin hala ciddi birikimi var. Hala mevduatın yüzde 43'ü yabancı parada tutuluyor. Biz İş Bankası olarak KKM'deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız. Biz sadece ürünün avantajlarını anlatmakla mükellefiz.

"Cezaya rağmen ekonomi için gerekli aksiyonları alırz"

Bize verilen hedefler doğrultusunda onları ikna etmemiz mümkün değil. Döviz dönerek KKM'ye geçenlere 'vadeli TL hesabına geç' diye bir telkinimiz olmayacak. Hedefler olması da önemli değil. Ekonominin çarklarının doğru işlemesi önemli. Yanlış bir şey yapmayız, ekonomi için gerekli olan aksiyonları alırız, bunun sonucu ceza ödemekse banka olarak ceza öderiz ama müşterimize bunu yansıtmayız. O nedenle müşterime KKM önerdiysem orada devam etmesini yine önereceğim" ifadesini kullandı.

"TCMB son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istedi"

TCMB'nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten Aran alınan kararların etkisinin Pazartesi gününden sonra görüleceğini belirtti. Aran son TCMB kararına ilişkin şunları söyledi;

"Kurdaki artışı normalde Merkez Bankası üstlendi. Ama bankalara verdiği hedeflerle kur artışını bankaların üstlenmesini istiyor. Bankalar vadeli TL'ye yüksek faiz versin, müşteri de kurdaki artışa karşılık gelen bu faizi bankalardan alsın. Yani bu kararı o şekilde yorumlamak ve olası kur artışını standart TL vadelilerdeki faiz oranıyla bankaların ödemesine teşvik eden karar olarak yorumlamak gerekiyor. MB üzerindeki bu kur artış yükünü bankalarla paylaşmak istedi, hedefleri böyle yorumlamak lazım."

"Piyasa faizleri önümüzdeki 3 ayki enflasyonla uyumlu olur"

Pazartesi gününden itibaren yıl sonuna doğru krediye erişimin kolaylaşacağını belirten Aran özellikle döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin kredilerde rekabetin artacağını ve buna bağlı olarak faizlerde düşüşün söz konusu olabileceğini belirtti.

Aran piyasalarda oluşan faizlerin önümüzdeki üç aydaki enflasyonla uyumlu olmasını beklediğini ifade etti.

Aran bankaların mevduat faizi altında kredi vermemeyi tercih etmesiyle piyasada likidite bolluğu oluştuğunu dile getirdi.

"Ticari kredi faizleri pazartesiden itibaren açılacak"

TCMB’nin perşembe günkü faiz artışıyla birlikte ticari kredilerde tavanın artacağını ve yüzde 40 üzerinde faizle ticari kredi verebilecekleri için çarkların dönmesini sağlayacak kredilerin 28 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla açılmasını beklediklerini söyleyen Aran, tüketim kredilerinde küçülme, yatırım ve ihracat kredilerinde büyüme öngördüklerini söyledi.

Aran, son 6 aydır mevduat faizleri ile ticari kredi faizleri arasında oluşan negatif makas nedeniyle bankaların ticari kredi vermekten kaçındıklarını, pazartesi itibarıyla bu sorunun çözülmesini beklediklerini vurguladı.

"OVP tatmin etmezse işimiz zor"

Enflasyon beklentileri ve öne çekilen talep konusuna da değinen Aran, “Öne alınmış talep konusunun, enflasyonun kontrol altına alınacağı duygusunun oluşması ve öngörülebilirliğin sağlanmasıyla yönetilebilir duruma geleceğine inanıyorum. Yoksa zaten öngörülebilirliği sağlayamazsak, eylül ayının başında açıklanacak orta vadeli program okuyanları tatmin etmezse, işimiz çok zor ama bunun yapılabileceğini düşünüyorum, en azından inanmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Sene sonuna kadar piyasanın normalleşmesini bekliyorum"

Bankalar üzerindeki yükün giderek artacağına dikkat çeken Aran, gelecek 6 ayda bankacılık sisteminin özkaynak kârlılığını artıracak pozitif gelişmeler beklemediğini sözlerine ekledi.

Hakan Aran, ayrıca piyasanın pazartesi gününden itibaren sene sonuna kadar normalleşeceği tahmininde bulundu.