KESK, hükümetin zam teklifinin ardından iş bırakıyor

KESK, hükümetin zam teklifinin ardından iş bırakıyor
KESK, hükûmetin 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerde 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılı için de ilk altı ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için ise yüzde 5’lik...

KESK, hükûmetin 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerde 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılı için de ilk altı ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için ise yüzde 5’lik zam teklifini sunmasının ardından bugün iş bırakıyor.

KESK'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "İktidarın sefalet koşullarını dayatan TİS teklifine, emeğimizin çalınmasına, ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik haklarımızın gaspına, sarı sendikalara karşı haklarımız için birlikte mücadeleye!" ifadelerine yer verildi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan pazartesi günü yaptığı açıklamada "Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz" değerlendirmesini yapmıştı.

Ne olmuştu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükûmetin kamu personeline teklifinin 2024 ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9; 2025 ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam olduğunu açıklamıştı.

Teklif, sendikaların beklentilerinin altında kalmıştı. Memur-Sen ve Kamu-Sen teklif "revize edilmeli" çağrısı yapmıştı.

Görüşmeler ay sonuna kadar sürecek

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 1 Ağustos’ta başlayan takvim doğrultusunda, 11 hizmet koluna ait tekliflerle memurların genel taleplerine ilişkin ön müzakereler gerçekleştirildi. Ana müzakere aşamasında ise genel talepler ile komisyon raporları masaya yatırıldı.

7’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde 15 Ağustos'ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilmesi beklenirken üçüncü toplantı ise 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.