Kiraya zam için yeni bahane: Asgari ücret zammı

Kiraya zam için yeni bahane: Asgari ücret zammı
Ev sahiplerinin kira fiyatlarını arttırmasındaki yeni bahanesi asgari ücret zammı oldu. Emlakçılar, kiraya verecek ev bulamıyor. Kiracılar ise kontratı yeni asgari ücret belli olmadan yenileyemiyor.Asgari ücret zammı, gelmeden...

Ev sahiplerinin kira fiyatlarını arttırmasındaki yeni bahanesi asgari ücret zammı oldu. Emlakçılar, kiraya verecek ev bulamıyor. Kiracılar ise kontratı yeni asgari ücret belli olmadan yenileyemiyor.

Asgari ücret zammı, gelmeden eridi. Yeni yıla girmeye sayılı günler kaldı. Ancak ev sahipleri bir hafta bile bekleyemedi. Asgari ücret görüşmeleri henüz ikinci toplantısını yaptı, masada rakamlar bile net olarak konuşulmadı. Ancak ev sahipleri belli olmayan asgari ücret üzerinden kira fiyatlarında artış için hazırlandı.

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in aktarımlarına göre asgari ücret zammı görüşmeleri hala devam ederken ev sahipleri oranı görmeden kira zammını belirledi. Birçok ev sahibi asgari ücret zam görüşmelerinin başlamasıyla birlikte kiracılarının kapılarını aşındırıyor.

Asgari ücret gelmeden kiraya gidecek

Asgari ücret artışını gerekçe göstererek ara zam istiyor. Asgari ücrette en yüksek oran olarak yüzde 50 konuşulurken kimi ev sahipleri ara zamda kapıyı 50'den kimi yüzde 100'den açtı.

Her zam görüşmesinde ev sahibinin kendisini aradığını belirten bir kiracı, "Bizim ev sahibi komisyondan hızlı. Hemen zammı belirledi kapıma dayandı. 3 bin olan kiramı 7 bin yapmıştı. Şimdi benden 15 bin istiyor. Vermezsen çık diyor" ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin ücretlere yapılan artışları fırsat olarak gördüğünü belirterek, "Maalesef bize de bu yönde çok fazla şikayet geliyor. Zam dönemi dolmadan kiracısının kapısını aşındıran ev sahipleri var." dedi.

CİMER'e şikayet edin

Mülk sahibinin ara dönem enflasyon artış zammı ya da asgari ücret artış zammı gibi herhangi bir talep hakkının bulunmadığına dikkati çeken Kiraz, "Bu yasal bir talep değil. Yani hiçbir mal sahibi 'yılbaşı geldi artır', '6 ay doldu artır', 'asgari ücret arttı kirayı artır' gibi talepte bulunamaz. Tek talep hakkı kontrat dönemidir. Kiracı bu şekilde taciz ediliyorsa hem CİMER'e bildirebilir hem de Cumhuriyet Savcılığına şikâyet edebilir" diye konuştu.