Kırmızı et gerçeği

Kırmızı et gerçeği
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, Rekabet Kurumu’nun kırmızı et fiyatlarıyla ilgili inceleme başlatmasıyla ilgili “Kırmızı et gerçeği” başlığıyla sosyal medya hesabından...

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, Rekabet Kurumu’nun kırmızı et fiyatlarıyla ilgili inceleme başlatmasıyla ilgili “Kırmızı et gerçeği” başlığıyla sosyal medya hesabından et fiyatlarının neden arttığına dair açıklamalarla paylaşımda bulundu, iktidarın tarım politikalarını eleştirdi.

1- 2020-22 arasında Büyükbaş hayvan sayımız%6,3 azaldı. 2021-22 arasında Küçükbaş hayvan sayısı %2,2 azaldı. Deprem bölgesinde ne kadar hayvan kesildi, net bilmiyoruz. Süt verilerinden yaklaşık 400 bin baş sağmal hayvanın kesildiğini hesaplıyoruz. En az bu miktar kadar da dişi inek ve düve kesildiğini düşünüyoruz.
2- Burası işin arz tarafındaki sıkıntı. Bu durumun bile isteye oluşturulduğunu defalarca söyledik. Yine defalarca 2023 yılının hayvan ithalat yılı olacağını söyledik. Kurgu ve bütün göstergeler böyle idi.
3- ESK Üst yönetimi ithalata uygun dizayn edildi. Ve ithalat kapıları açıldı. Avrupa’dan önce 8.500 Ton karkas, sonra 40 bin baş civarında Besilik Dana ithal edildi. Latin Amerika dahil 500 bin baş besilik dana için ithalat yolu açıldı.
4- Buraya kadar her şey plan/ların/a uygundu. Şimdi bir algı ve buna dair hikâye lazım. Rama-zanda ve bayramda halka ucuz et yedireceğiz! Eğer olmadıysa ucuz Kurbanlık temin edeceğiz. Hani geçtik Hasan ile Gringo’yu… Algı ne kadar doğru? Bakalım!

5- Avrupa Canlı Ağırlık Kapıkule teslimi 5,5 €/Kg Latin Amerika ise 4,2-4,5 $/Kg Diyelim 5,5 € ve %55 Randıman. Daha kapıda kesilse fiyat, 180 TL/Kg Oysa bunlar besilik dana. Yani beslenip öyle satılacak. Üzerine kesim, işletme maliyeti ve çiftçi karı eklenecek.
6- Normali en az %50 eklenir. Ama biz %25 ekleyelim. Yani sadece ikinci el karını ekleyelim. Fiyat 240 TL/Kg Karkas. Güncel piyasa fiyatı ne? 220-240 TL. Bir de beslenecek olsaydı? 270 TL olacaktı. Peki biz bu algıya inanacak mıyız? Hâlâ, kuru siyaset mi yapacağız?
7- Ha bir de ithal edilen danaların ıskarta hayvan çıkması fısıltısı var. İthalat için fink atan besici görünümlü aracılar var.
8- İşte biz bu yüzden ısrarla diyoruz ki: Tarım ve gıda güvenliğimiz siyaset üstüdür. Siyaset ile izah edilse bile bir politikası, bir dayanağı olmalıdır. Halkımız ve çiftçimiz anlayarak, yorumlayabilmelidir. Çünkü artık bütün tarımsal varlıklarımız, “MİLLİ GÜVENLİK SORU-NU'dur”. Göbeğini kaşıyanlar var. Ülkenin gidecek olan ~18,5 milyar TL parası. Yanlış duymadınız. 500 bin baş $, 40 bin baş ve 8.500 ton € değeri.