"Mevduat faizi yüzde 70-80'e gelmeden KKM çözülmez ama bu oran ekonomiyi durdurabilir "

"Mevduat faizi yüzde 70-80'e gelmeden KKM çözülmez ama bu oran ekonomiyi durdurabilir "
Hafta sonu Merkez Bankası'nın attığı adımla KKM'den çıkış için start verildi. Bu kapsamda bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduat faizine geçirmek için yeni hedef getirildi. Bankalar bahse konu hedefi gerçekleştirmezse...

Hafta sonu Merkez Bankası'nın attığı adımla KKM'den çıkış için start verildi. Bu kapsamda bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduat faizine geçirmek için yeni hedef getirildi. Bankalar bahse konu hedefi gerçekleştirmezse düşük faizli devlet tahvili bulundurma zorunluluğuna göğüs germek zorunda kalacak. Bankaların belirlenen hedefleri hayata geçirmesi için TL mevduat faizine verdikleri faizleri artırması bekleniyor. Ancak yüksek mevduat faizi bankaların karlılıkları üzerinde baskı oluşturarak, ekonomiyi durma noktasına da getirebilir.

Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk Ekonomim gazetesinden Burcu Göksüzoğlu'na konuştu. Öztürk, KKM'den TL mevduat hesapları için faizin ulaşması gerektiği seviye konusunda tahminini paylaşarak, bu oranların ekonomiyi durma noktasına getirebileceğine dikkati çekti. Öztürk şöyle konuştu:

"Mudiler gerçekleşen enflasyona değil, gelecekte gerçekleşmesi beklenen enflasyona bakar. Şu anda maalesef enflasyon görünümünde yön tekrar yukarı döndü. Kur da 27.20'lere kadar geldi. Enflasyonda bir etki yaratacak bunlar ister istemez. Ben yüzde 50 mevduat faizinin dahi KKM'yi ya da doları bozduracak güçte olduğunu düşünmüyorum. Seçim sonrası mevduat faizleri kısa bir dönem yüzde 45-46'lara çıkmıştı. KKM’de bir çözülme olmamıştı. Bir de yılların birikmişi var. Birçok yatırımcının parası TL'de eridi, canı yandı. O yüzden şu anda dolar mevduat sahiplerini ya da KKM sahiplerini TL mevduata çevirecek faiz oranları çok yükseldi. Görüşüm mevduat faizi yüzde 70-80’e gelmeden KKM çözülmez. Zaten şu anda ekonomi yönetiminin uğraştığı en büyük sorun bu. İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir."