"Köprüden geçmeden para verilmesi vatandaş için ekstra bir imkandır"

"Köprüden geçmeden para verilmesi vatandaş için ekstra bir imkandır"
Köprüler, otoyollar, şehir hastaneleri, havalimanları… Kapasitenin çok üzerinde verilen garantiler nedeniyle her yıl milletin ödediği vergilerden milyarlarca lira müteahhitlere gidiyor. Büyük projeler hep Erdoğan’a yakın şirketlere...

Köprüler, otoyollar, şehir hastaneleri, havalimanları… Kapasitenin çok üzerinde verilen garantiler nedeniyle her yıl milletin ödediği vergilerden milyarlarca lira müteahhitlere gidiyor. Büyük projeler hep Erdoğan’a yakın şirketlere verildiği için ödemeler de aynı isimlere gidiyor. Sayıştay denetim raporları sürekli hale gelen usulsüzlükleri raporlasa da muhalefet partileri uzun süredir bunları dile getirse de iktidar oralı olmuyor, bildiğini okumaya devam ediyor.

Garantili geçişlerin son örneği, açıldığı günden bu yana gündemden düşmeyen 1915 Çanakkale Köprüsü… TBMM Genel Kurulu’nda garantili geçiş yine tartışma konusu oldu. Köprüyle ilgili CHP'li milletvekillerinden gelen ‘geçiş garantisi’ eleştirilerine cevap veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Geçmeden para verilmesi vatandaş için ekstra bir imkandır” sözleriyle çok acayip bir tespitte bulundu. Bülent Turan’ın gündemde öne çıkan sözleri şöyle:
“Geçmediğimiz köprünün parasını niye veriyoruz. Ben de Malatya’nın Kömürhan Köprüsü’nden geçmiyorum ama parasını veriyorum. Her yatırımın parasını veriyoruz. Ne demek ‘geçmeden’. Geçmeden verilmesi ekstra bir imkândır vatandaş için. Olması zaten başka usulle yapılsa gene kamu bütçesi konulacaktı.”

‘BEŞLİ ÇETE’ SAVUNMASI
Turan, köprüyü inşa eden dört firma olduğunu belirterek, o firmalardan birinin CHP’li isme ait olduğunu öne sürdü. Turan, köprüyü yapan firmalardan Limak’ın adını anarken “Beşli çeteden” ifadesiyle karşılık verince kızarak “İnsanların işini firmasını mezhebine dinine siyasetine göre sınıflandırmayı ahlaki bulmuyorum. Ama dört firma ortak yaptı. İkisi Kore firması geçiyorum, birisi Limak Nihat Özdemir malumunuz. Beşli çeteden diyor arkadaşlar, utanmadan söylüyorlar bunu. Çok ayıp bir şey bu. İnsanlara bu denir mi, ne çetesi ne beşi? Peki dördüncü firma kim? Biliyor musunuz? Yapı Merkezi Ersin Arıoğlu İstanbul CHP vekili, arkadaşlar ayıp değil mi ya?” dedi.