Kritik hafta: Asgari ücret belirlenecek, faiz kararı verilecek

Kritik hafta: Asgari ücret belirlenecek, faiz kararı verilecek
Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları bu hafta 2021 yılının son faiz kararlarını açıklayacak. ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.Omicron...

Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları bu hafta 2021 yılının son faiz kararlarını açıklayacak. ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.

Omicron varyantının büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak. Yeni varyant nedeniyle devreye alınacak önlemlerin tüketimi azaltacağı ve işletmelere yeni kısıtlamalar geleceği beklentisi endişelere neden oluyor.

Hal böyleyken Tüm dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu’na çevrildi. TCMB, Kasım ayındaki PPK toplantısında politika faizini 100 baz puan indirilerek yüzde 16’dan yüzde 15 seviyesine çekilmişti. Merkez Bankası’nın yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyondaki yükselişe ve TL’deki sert değer kaybına rağmen politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyor. Merkez Bankası Aralık ayı faiz kararı 16 Aralık Perşembe günü saat 14:00’da açıklanacak.

KAVCIOĞLU’NDAN ‘FAİZ İNDİRİMİ’ AÇIKLAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Ancak TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, faiz indirimi yapılmaması olasılığının arttığını söylediği ifade edilmişti. Bloomberg HT’nin aktardığına göre; Credit Suisse analistleri, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman’ın PPK’nın faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu’nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” dediği belirtilmişti.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA GÖZLER DÖRDÜNCÜ TUR GÖRÜŞMELERDE

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri 3 kere toplanmıştı. Asgari ücrette 2022 yılı fiyat artışının bugün gerçekleşmesi bekleniyor. İşveren 3.500 liralık bir asgari ücret bekliyor. İşçi kesimi ise bu rakamın 4 bin liranın altında olmamasını bekliyor. Hükümet tarafının da net bir açıklama yapılmış değil.