Makroihtiyati tedbir var ama…

Makroihtiyati tedbir var ama…
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda konuştu. Kavcıoğlu, ‘makroihtiyati’ tedbirler konusunda yönetilen eleştiriler için “Yatırım, ihracat...

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda konuştu. Kavcıoğlu, ‘makroihtiyati’ tedbirler konusunda yönetilen eleştiriler için “Yatırım, ihracat ve KOBİ’lerin kullandığı tüm krediler almış olduğumuz makroihtiyati tedbirlerin dışındadır. Bankalarca bu kapsamda kullandırılıp iktisadi faaliyetle buluşacak tüm krediler Merkez Bankası tarafından desteklenmektedir” ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, “Ocak-eylül döneminde KOBİ’ler tarafından kullanılan kredi, 2021 yılının aynı döneminde kullanılan kredinin 10 katından fazladır” diye konuştu.

Aldıkları kararların 2023 yılı içinde ekonominin dayanıklılığını artırarak arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngördüklerini belirten Merkez Bankası Başkanı, “Türkiye ekonomisi için uyguladığımız ve enflasyonu kalıcı olarak yenecek liralaşma stratejimiz önümüzdeki dönemde giderek daha yoğun bir şekilde uygulama alanı bulacaktır” ifadelerini kullandı.

İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ELEŞTİRMİŞTİ
‘Makroihtiyati’ tedbirler bir süredir ekonominin gündeminin ön sıralarında yer alıyor. Bu hafta açıklamalarda bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, makroihtiyati tedbirler kaldırılmalıdır dedikten sonra “Makro ihtiyati tedbirler yeni ekonomi modelini desteklemek için değil, yeni ekonomi modelinin bir yan etkisi olarak çıkan enflasyonu kontrol etmek için alınan kararlar. Şimdi enflasyonu kontrol altına almaksa amacımız açık oynayalım. Onun kuralı böyle değil. Faizi indirmek zaten, öteki tarafta, enflasyonu ben göze aldım demek, modeli desteklemiyor” demişti.