Maliyetine konut kampanyasına ilgi yoğun, uzlaşı az

Maliyetine konut kampanyasına ilgi yoğun, uzlaşı az
Maliyetine konut kampanyasına ilgi yoğun uzlaşı azİBB iştiraki KİPTAŞ’ın maliyetine konut yenileme kampanyasına depremlerin ardından ilgi arttı ancak uzlaşı yüzde 1 seviyesinde kaldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin...

Maliyetine konut kampanyasına ilgi yoğun uzlaşı az

İBB iştiraki KİPTAŞ’ın maliyetine konut yenileme kampanyasına depremlerin ardından ilgi arttı ancak uzlaşı yüzde 1 seviyesinde kaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) konut iştirak şirketi KİPTAŞ’ın eski konutları maliyetine yeniden inşa kampanyasına başvurular Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artsa da aynı oranda uzlaşı sağlanamadı.

“İstanbul Yeniliniyor” sloganıyla 2021 Temmuz’unda başlayan kampanyaya bu güne kadar 8 bin 600 başvuru yapıldı. Depremin ardından geçen iki ayda ise başvuru sayısı yaklaşık üç katına yani 25 bin 465'e çıktı. Ancak, uzlaşı sağlananların sayısı 191’den 211’e yükseldi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul'da depremden bu yana maliyetine yeniden konut inşaatı kampanyasına başvuru sayısının iki kat arttığını, fakat henüz başvuruların ancak yüzde 1'inden az bölümünde uzlaşıya varılabildiğini belirtti.

Reuters’e konuşan Kurt, uzlaşı için vatandaşa güven verilmesi gerektiğini, yeniden inşaatın gündelik siyaset üstü bir konu olarak ele alınması gerektiğini, ayrıca vatandaşın da binaların depreme dayanıklı hale getirilmesini zorunluluk olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Kurt, bazı projelerde Hazine'nin verdiğinden daha yüksek kira ve taşınma yardımına rağmen uzlaşıya varılamadığına dikkat çekerek, sorunun vatandaşın yaşadığı binanın tehlikeli olduğunu kabul etmesiyle ve yeniden inşaya zorlayıcı siyasi irade ile çözülebileceğini ifade etti.

Kurt, "Uzlaşıya varılan başvuru oranı yüzde 1'in altında. Çözümü var mı? Bunun çözümü irade. (Mülk sahipleri) evin riskli olduğuna inanmıyorlar. Ev riskliyse devletin yıkması gerekiyor" diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDE NE BÜYÜK ENGEL SİYASET”

"Kentsel dönüşümün önünde ne büyük engel siyaset” diyen Kurt şöyle devam etti:

“Biri siyasi kaygılardan dolayı irade koyamayan yöneticiler... Binanın elektrik, suyunu kesmesi gerekirken kesmiyor. Bizim şansımız belediye başkanımızın bu riskleri göze almış olması. İkincisi siyasi çıkar için yapılan işleri yapılmıyormuş gibi gösterenler.”

KİPTAŞ'a ulaşan 25 bin 465 başvuru 490 bin 000 adet bağımsız bölüme, yani Kurt'un verdiği bilgiye göre yaklaşık 1.8 milyon kişinin yaşadığı konuta karşılık geliyor.

KİPTAŞ KONUT KAPASİTESİNİN YARISINI KULLANABİLİYOR

KİPTAŞ yeniden konut yapılırken mal sahipleri, müteahhitler ve finansmanı sağlayacak bankaları bir araya getirerek koordinatör görevi görüyor. Şu anda uzlaşı sağlayan başvuru sayısı az olduğu için KİPTAŞ'ın yılda 25,000 adede kadar çıkan konut inşa kapasitesinin yaklaşık yarısı kullanılıyor. Ancak uzlaşı sayısı artarsa yeni müteahhit bulunması gerekecek.

Sisteminde kayıtlı 252 müteahhit bulunan KİPTAŞ'ın tüm bu işleri aynı anda bitirmek için kaç müteahhide ihtiyaç duyduğu sorusuna Kurt kapılarının tüm müteahhitlere açık olduğunu ifade ederek, "Elbette 25 bin 465 başvuru için aynı sayıda müteahhide ihtiyaç yok. Bu iş iyi organize edilirse makul sayılarla yapılabilir" cevabını verdi.

“MÜTEAHHİTLER AŞIRI KÂRLILIK OLMAYAN HİÇBİR İŞE GİRMİYOR”

Müteahhit sayısının yetersiz kalmasında şirketlerin KİPTAŞ projelerinden elde edecekleri kârın düşük kalmasının rol oynadığını "müteahhitler aşırı kârlılık olmayan hiçbir işe girmiyor" diyerek ifade eden Kurt, KİPTAŞ'ın maliyet fiyatından satışına karşılık müteahhitlerin piyasada maliyetin iki katına yaklaşan fiyatlarla proje bulabildiklerine dikkat çekti.

“SATIŞ FİYATI 3 MİLYON LİRA OLAN 100 METREKARELİK BİR DAİRE 1.6 MİLYON LİRAYA YENİLENECEK”

KİPTAŞ'ın inşaat maliyetine konutları yeniden yapma programı kapsamına 2000 yılından önce yapılmış olan, yani yeni inşaat düzenlemelerine uygun yapılmamış veya 1999 depremini geçirmiş binaların hepsi giriyor.

Kurt'un verdiği bilgiye göre, İstanbul'da 2000 yılından önce yapılmış yaklaşık 4 milyon bağımsız birim bulunuyor. Bunlar kentteki 6.4 milyon bağımsız birimin yüzde 70'ini oluşturuyor.

2000 yılından önce yapılan yapılar potansiyel risk taşıyor olsa da, ne kadarının depreme karşı dayanıksız olduğu net olarak bilinmiyor. Hükümet İstanbul'daki riskli konut sayısını 1.5 milyon olarak belirtmişti.

KİPTAŞ'ın konutları maliyetine yeniden inşa programı, vatandaşın kendi evi veya apartmanı için başvurusuyla başlıyor.

KİPTAŞ başvurunun ardından yeniden inşa için proje hazırlıyor ve maliyet çıkarıyor. Bina sakinlerinin yüzde 66'sının anlaşması halinde inşaat başlıyor.

Tek binanın inşaatı ortalama 12 ayda tamamlanırken, çoklu binalarda süre 24 ay olarak belirleniyor. KİPTAŞ banka kredisine kefil olarak piyasa faizlerine kıyasla daha uygun faizle kredi alınmasını da sağlıyor.

Kurt, İstanbul'da ortalama konut inşaat maliyetinin metrekare başına 16,000 lira seviyesinde olduğunu, TCMB verilerine göre ortalama satış fiyatının ise 29,000 lira seviyesinde olduğunu ifade ederek, "Satış fiyatı 3 milyon lira olan 100 metrekarelik bir daire 1.6 milyon liraya yenilenecek. İnşaatı maliyetine yaparak biz aslında muazzam bir imkan sunduk. Faiz desteğinden daha büyük bir imkandır bu" diye konuştu.