Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti: Ekonomistlerden ilk tepkiler

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti: Ekonomistlerden ilk tepkiler
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın affını istediğini duyurmasıyla beraber ekonomistlerden tepki geldi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa ettiğini duyurdu. Erkan sosyal medya hesabından...
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın affını istediğini duyurmasıyla beraber ekonomistlerden tepki geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa ettiğini duyurdu. Erkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" dedi.

"Gürültü ortadan kalktı"

Ekonomi yazarı Uğur Gürses konuya ilişkin, "Merkez Bankası iletişiminde 'gürültü' ortadan kalktı..." dedi.

"Ülke için çok iyi olur"

Prof. Dr. Özgür Demirtaş da konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Demirtaş, "Eğer defalarca yazdığım isim (Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Ülke için çok iyi olur." dedi.

"Olmayacağı belliydi"

Prof. Dr. Öner Günçavdı konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Hayirli olsun... olmayacagi belliydi zaten.... Ama biraz erken oldu gibi...." dedi.

"Pazartesi gününe kadar atama yapılacağını tahmin ediyorum"

Doç. Dr. Oğuz Demir konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Pazartesi gününe kadar atama yapılacağını tahmin ediyorum. Cevdet Akçay büyük olasılıkla atanacak ama Hatice Karahan ataması da şaşırtıcı olmaz." dedi.

"Şimdi bu başkan kendisi mi karar verdi?"

Artunç Kocabalkan da konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Şimdi bu başkan kendisi mi karar verdi ? Yoksa istifa mı et dediler ? Edermiş gibi yap biz yapma mı diyelim mi dediler ? Her türlü olumlu sonuç çıkar !" dedi.

"İstifa etmesi sürpriz değil"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İktisatçı Yalçın Karatepe konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası Başkanı H. Gaye Erkan’ın istifa etmesi sürpriz değil. Erdoğan güçlü bir biçimde sahip çıkmamıştı. Gideceği belli idi. Bilinmeyen şey zamanlamasıydı. Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor. Ekonomi yavaşlamaya, işsizlik ve yoksulluk ise artmaya devam edecektir." dedi.

"Başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor"

Ekonomi Profesörü Selva Demiralp konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Son üç merkez bankası başkanının değişimi para politikasında U-dönüşlerinden kaynaklandığı için finansal sonuçları ağır olmuştu. Bu seferki başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor olup para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediği için finansal piyasalarda kalıcı bir etkisi olmayacaktır. Bilakis son dönemde yıpranan merkez bankası kredibilitesinin onarılmasına vesile olabilir. Zira merkez bankası kredibilitesi beklenti yönetiminin olmazsa olmazıdır." dedi.

"Başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor"

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor. Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum. Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir." dedi.

"Herkes sakin olsun"

Ekonomist İris Cibre konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Herkes sakin olsun Aslolan programdır, kişiler değil Gaye Erkan'ın, artık saygınlığını yitirmiş, ekip tarafından destek göremeyecek bir konuma geldiğinden, istifa dışında çıkar yolu kalmamıştı. Şimşek görevde kaldığı sürece sorun yok, MB yi de asıl yöneten Akçay dı sakin!" dedi.

"Olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum"

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası Başkanı'nın istifasının olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki Merkez Bankası'nı rahatlatacak bir gelişme bu." dedi.