Merkez Bankası cayır cayır para basıyor

Merkez Bankası cayır cayır para basıyor
Gelecek Partisi kurucularından ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, Merkez Bankası’nın 11 Kasım’da 230,9 milyar TL olan Merkez Bankası iç varlıkları 21 Aralık’ta 480,4 milyara yükseldiğine işaret ederek, “Merkez Bankası’nın...

Gelecek Partisi kurucularından ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, Merkez Bankası’nın 11 Kasım’da 230,9 milyar TL olan Merkez Bankası iç varlıkları 21 Aralık’ta 480,4 milyara yükseldiğine işaret ederek, “Merkez Bankası’nın genelde Hazine ve bankalarla ilişkisi olduğundan onlardan alacağı olur. Bu kalem artıyor ise Merkez Bankası cayır cayır para basıyor demektir. Çünkü iç varlıklar TL unsurlardan oluşur. İç varlıkların artması TL miktarının arttığını gösterir” dedi.

Merkez Bankası’nın iç varlıklarının bir kaç haftada neredeyse iki katına çıktığını söyleyen Turhan, “Hiç mi düşünmediniz yaptığınız işi?” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye’nin bu düzeylere 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik kriz dönemlerinde gelindiğini hatırlatan Turhan, “Bu arada, o dönemlerden farklı olarak şimdi Merkez Bankası’nın bir de bilanço dışında taşıdığı, 48 milyar USD piyasaya ve 15 milyar USD diğer merkez bankalarına olmak üzere ayrıca bir de 63 milyar USD swap borcu var” uyarısında bulundu.