Merkez Bankası yarın yılın ilk faiz kararını açıklayacak: Ekonomistlerin faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası yarın yılın ilk faiz kararını açıklayacak: Ekonomistlerin faiz beklentisi ne yönde?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ilk faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak. Ekonomistlerin faiz beklentisi ne yönde? İşte detaylar...TCMB Aralık ayındaki son toplantıda politika faizini yüzde 42,5 seviyesinden...
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ilk faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak. Ekonomistlerin faiz beklentisi ne yönde? İşte detaylar...

TCMB Aralık ayındaki son toplantıda politika faizini yüzde 42,5 seviyesinden 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine yükseltmişti. Tüm gözler şimdi yeni alınacak faiz kararında.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 3,400 baz puan yükseltti. TCMB faiz artış hızını 250 baz puana düşürdüğü geçen ay dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirterek, parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştı.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Merkez Bankası ocak ayı faiz kararı 25 Ocak 2024 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

Merkez Bankası beklenti kararı ne olur?

Merkez Bankası faiz kararı beklentisi için Reuters anketine katılan 25 ekonomistin 24'ü %42.5 seviyesindeki politika faizinin %45'e yükseltilmesini beklerken, bir katılımcı politika faizinin %42.5'te sabit tutulacağını öngördü.

Yerel seçimler yaklaşırken asgari ücret gibi etkenlerin Merkez Bankası'nın yıl sonu için %36 seviyesindeki enflasyon tahmini üzerinde yeni bir yukarı yönlü risk oluşturup oluşturmayacağı piyasanın ana gündemi olmaya başladı. Bu kapsamda TCMB faiz kararının önemi de arttı. Genel beklenti TCMB'nin bu hafta faiz artışlarını %45'te tamamlayacağı ve ardından uzun bir süre sabit tutacağı yönünde idi. Ancak yeni enflasyon gelişmelerinin para politikasına ek bir sıkılaştırma ihtiyacı yaratıp yaratmayacağını görmek için piyasa PPK metnindeki değişikliklere odaklanacak.

Reuters anketinde katılımcıların biri hariç tamamı politika faizinde 2024 yılının zirvesinin %45 ile bu ay sağlanacağı görüşünde. Bir katılımcı ise politika faizinde zirveyi önümüzdeki aylarda %47.5 seviyesinde öngörüyor. UniCredit bir araştırma notunda, "Faiz oranlarının %45'te zirve yapmasını bekliyoruz, faiz indirimlerinin ise 2025'te başlaması bekleniyor" dedi. Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda %40 seviyesinde bekleniyor. Ankette ilk faiz indirimi için Eylül ya da Ekim ayları öne çıkıyor.