KKM'de asgari faiz oranı zorunluluğu kaldırıldı

KKM'de asgari faiz oranı zorunluluğu kaldırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.Merkez Bankası daha önce KKM hesaplarına asgari politika faizi kadar faiz verilmesini zorunlu...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Merkez Bankası daha önce KKM hesaplarına asgari politika faizi kadar faiz verilmesini zorunlu tutuyordu. Merkez Bankası'nın 1 haftalık repo politika faizi şu anda yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. Seçim sonrası KKM'den çıkış için düğmeye basan ekonomi yönetimi KKM hesaplarında vadesi dolanları TL mevduata geçirmeyi hedefliyor. Atılan son adımla, artık bankalar KKM'ye asgari olarak vermek zorunda oldukları politika faizinden daha düşük bir faiz oranı verebilecekler.

TCMB yeni adımla birlikte KKM'de "faiz cazibesini" kaldırarak, hesapların doğal yoldan TL mevduata geçilmesini hedefliyor. Son gelen verilere göre vadesi dolan TL dönüşümlü KKM hesaplarının büyük çoğunluğu faiz oranlarının enflasyon altında olmasından kaynaklı olarak dövize yönelim gösteriyordu.

TIKLAYIN- Yüzde 45 faiz TL’ye güven sağlamadı: KKM’den çıkan dövize koştu

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

KKM'de çözülme yaşanıyor

BDDK verilerine göre 15 Eylül ile sona eren haftada KKM hesaplarının toplamı 3 trilyon 306 milyar 560 milyon lira ile son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

TIKLAYIN- KKM hesapları 26,4 milyar lira düştü!